Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Ropný gigant Shell čelí v Haagu žalobe nigérijských vidiečanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/AMSTERDAM - Bezprecedentný súdny prípad sa dnes začal v Haagu, keď po prvý raz v histórii krajiny stojí pred súdom holandská spoločnosť obvinená zo spôsobenia škôd v cudzom štáte. Ide o žalobu farmárov z Nigérie, ktorí obviňujú holandský ropný gigant Shell zo spôsobenia veľkých škôd na životnom prostredí.

O súdnom spore informoval spravodajský server DutchNews.nl. Na strane nigérijských farmárov stojí holandská ekologická organizácia Milieudefensie, ktorá funguje od roku 1971.

Nigérijčania žiadajú od spoločnosti Shell náhradu za spôsobené škody, ktoré vznikli zamorením pôdy v ich dedinách, a tiež odstránenie týchto škôd. Farmári tvrdia, že ich pozemky sa stali neúrodnými, ryby v riekach uhynuli a zdroje pitnej vody sú pre ľudí nepoužiteľné.

Súdny spor sa týka dvoch hlavných tém. Na jednej strany toho, či je dcérska spoločnosť holandského gigantu Shell Nigeria jediná zodpovedná za spôsobené environmentálne škody, a na strane druhej, aké opatrenia prijíma spoločnosť na to, aby zabránila podobným škodám v budúcnosti.

Štyri roky trvalo, kým sa tento spor dostal pred súd, pretože spoločnosť Shell sa snažila argumentovať tým, že súd by nemal prebiehať v Holandsku, keďže Holandsko nemá právnu moc konať proti Shell Nigeria.

"Toto je prvý prípad, keď spoločnosť Shell bude čeliť holandskému súdu," uviedol v tejto súvislosti hovorca organizácie Milieudefensie Geert Ritsema. To je podľa neho veľmi dôležité, keďže doteraz spoločnosť čelila stovkám súdnych sporov v Nigérii bez toho, aby došlo k nejakým uspokojivým výsledkom.

Spoločnosť Shell sa chce brániť tvrdením, že 75 percent presiaknutí ropy do pôdy majú na svedomí sabotážne akcie miestnych ľudí a zlodejov ropy, pričom to chce dokázať v prípade aspoň troch zamorených dedín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu