Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sýrske lietadlá majú rozkaz prinútiť pristáť všetky turecké lietadlá

Zabavený náklad zo sýrskeho lietadla obsahoval komunikačné vybavenie
Zabavený náklad zo sýrskeho lietadla obsahoval komunikačné vybavenie (Zdroj: SITA)

DAMASK - Velenie sýrskych vzdušných síl vydalo posádkam vojenských lietadiel rozkaz, aby prinútili pristáť všetky turecké lietadlá, ktoré sa ocitnú v sýrskom vzdušnom priestore. Informovala o tom dnes ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na libanonský denník ad-Dijár.

Rozkaz velenia sýrskej armády je odpoveďou na vynútené pristátie sýrskeho lietadla v Turecku. Turecko, ako sa píše v libanonskom denníku, zakázalo svojim lietadlám lietať za hranicu so Sýriou.

Incident má dohru aj na diplomatickej pôde: Moskva dnes obvinila Ankaru z ohrozenia životov a bezpečnosti ruských občanov, ktorí boli na palube Airbusu A-320. Turecká strana vynútené pristátie na letisku v Ankare zdôvodnila spravodajskými informáciami, že lietadlo preváža vojenský materiál, čo Rusko poprelo.

Pred tým, ako sýrske lietadlo dostalo povolenie na odlet z Turecka, bola skonfiškovaná časť nákladu. Bližšie podrobnosti o tom však nie sú známe. Ako informovala agentúra Interfax, podľa ruského konzulárneho úradu v Ankare zhabané kontajnery nie sú ruského pôvodu.

Hovorca ruskej monopolnej zbrojárskej firmy Rosoboronexport Viačeslav Davidenko odmietol špekulácie, že by na palube civilného lietadla mohla byť dodávka vojenskej techniky, a zdôraznil, že firma sa pri dodávkach zbraní vždy dôsledne riadi medzinárodnými normami. "Dodať zbrane civilným lietadlom je porušením všetkých pravidiel o exporte vojenskej techniky," dodal.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Ankaru o vysvetlenie incidentu s lietadlom, ako aj faktu, že ruským diplomatom neumožnili stretnúť sa s ruskými občanmi a poskytnúť im pomoc. Turecký rezort diplomacie však tvrdí, že oficiálnu žiadosť o vysvetlenie z Moskvy zatiaľ nedostal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu