Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Turecko-sýrsky konflikt naberá svetový rozmer: Putin zrušil návštevu Ankary!

Zadržané sýrske lietadlo vyostruje konflikt medzi krajinami.
Zadržané sýrske lietadlo vyostruje konflikt medzi krajinami. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin odkladá svoju návštevu Turecka. Informoval o tom vo štvrtok jeho hovorca, ktorý však odmietol uviesť pôvodný termín Putinovej návštevy. Rovnako odmietol potvrdiť, či zrušenie návštevy súvisí so stredajším konaním tureckých úradov, ktoré na niekoľko hodín zadržali sýrske lietadlo smerujúce z Moskvy do Damasku. Ako odvetu velenie sýrskych vzdušných síl najnovšie vydalo posádkam vojenských lietadiel rozkaz, aby prinútili pristáť všetky turecké lietadlá, ktoré sa ocitnú v sýrskom vzdušnom priestore.

Rusko žiada od Ankary vysvetlenie. Podľa Moskvy bol pri tomto incidente ohrozený život a bezpečnosť cestujúcich, medzi nimi aj 17 Rusov. Uviedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničia na svojich internetových stránkach. Turecko malo podozrenie, že na palube sú zbrane pre sýrsku vládu.

Ruské ministerstvo upozorňuje, že turecké úrady odmietli garantovať ruským diplomatom prístup k ruským občanom na palube lietadla, ktoré bolo osem hodín zadržiavané pre podozrenie, že vezie vojenské zariadenia.

"Ruská strana žiada vysvetlenie dôvodov takéhoto postupu tureckých úradov", pretože týmto incidentom bol "ohrozený život a bezpečnosť cestujúcich", cituje agentúra Interfax z vyhlásenia úradu ruskej diplomacie.

Podľa tureckých médií boli na palube lietadla nájdené a zhabané náhradné diely k vojenským rádiostaniciam a ďalší nelegálny materiál, údajne vrátane náhradných dielov k raketám, zbrane sa však nenašli. Oficiálne informácie o obsahu desiatok zhabaných kontajnerov však stále chýbajú. Lietadlo potom, asi o druhej v noci miestneho času, smelo odletieť do sýrskej metropoly Damasku.

Na palube lietadla neboli zbrane, tvrdí podľa agentúry Interfax ruský zdroj oboznámený s vývozom ruských zbraní. "Neboli tam zbrane ani ich komponenty," cituje zdroj agentúra."Keby bolo treba dodať do Sýrie vojenské zariadenia alebo zbrane, urobilo by sa to náležitou formou, ale nie ilegálnou cestou, a už vôbec nie použitím civilného lietadla," uviedol tento zdroj.

Na palube bolo 17 Rusov, vrátane detí. Ruskí konzuli v sprievode lekára odišli na ankarské letisko, aby sa o krajanov postarali, ale nemohli sa s nimi stretnúť, pretože lietadlo sa už chystalo na odlet. S Rusmi si diplomati podľa agentúry ITAR-TASS mohli len telefonicky pohovoriť, ale na prípadné nekorektné zaobchádzanie sa nesťažovali.

Rusko je najväčším dodávateľom zbraní pre Sýriu, ktorú už dlhé mesiace zmietajú boje povstalcov proti režimu prezidenta Bašára Asada. Medzi Tureckom a susednou Sýriou v súčasnosti panuje veľké napätie. Turecká armáda v minulých dňoch niekoľkokrát opätovala paľbu zo Sýrie, kde rebeli zvádzajú boje s vládnymi jednotkami. V Turecku našla útočisko veľká časť sýrskej opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu