Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Turecko zadržalo arménske lietadlo letiace do Sýrie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecko dnes nariadilo pristátie arménskemu lietadlu smerujúcemu do Sýrie. Ako dôvod uviedlo podozrenie, že lietadlo by mohlo prevážať nepovolený náklad. Informovali o tom miestne médiá.

Ako pripomína agentúra Reuters, ide o druhý prípad v priebehu mesiaca, keď Turecko nariadilo pristátie lietadla cudzieho štátu pre podozrenie, že jeho vzdušný priestor slúži na zásobovanie ozbrojencov v Sýrii, ktorá sa už 19 mesiacov zmieta v ozbrojenom konflikte.

Arménske nákladné lietadlo pristálo vo východotureckom meste Erzurum. Pristátie bolo vopred odsúhlasené - podobne ako to bolo v polovici októbra v prípade iného arménskeho lietadla, ktoré po kontrole, že skutočne preváža deklarovaný náklad humanitárnej pomoci, pokračovalo v lete.  

Ako informovala turecká televízia NTV, lietadlo, ktorému dnes turecké úrady nariadili pristátie v Erzurume, podľa dokladov tiež preváža humanitárny náklad. Bližšie podrobnosti nie sú známe, ale podľa správ televízie náklad ešte stále skúmajú. Oficiálne túto správu zatiaľ nikto nepotvrdil.

Turecko veľmi pozorne sleduje vývoj udalostí v susednej Sýrii, kde armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi bojuje s jednotkami opozície o kontrolu nad krajinou. Veľké znepokojenie a obavy z rozšírenia konfliktu za hranice Sýrie vyvolalo niekoľko prípadov, keď sýrske strely zasiahli ciele v tureckom pohraničí.

Turecko v októbri zakázalo prelety sýrskych lietadiel vo svojom vzdušnom priestore - ako dôvod pre toto rozhodnutie poslúžil údajný nález ruského vojenského materiálu na palube sýrskeho lietadla, ktorý mal byť určený pre sýrske ozbrojené sily.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu