Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ekvádor žiada Britániu, aby Assangeovi umožnila lekárske ošetrenie

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Ekvádor dnes požiadal Britániu o vyjadrenie, či by zakladateľ WikiLeaks Julian Assange nemohol opustiť ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne kvôli lekárskemu ošetreniu.

Ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patino sa v tejto veci stretol s britským kolegom Williamom Hagueom na okraj Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku.

Assange sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne - mimo dosahu britskej polície - celkovo 100 dní, od 19. júna. Snaží sa vyhnúť vydaniu do Švédska, kde chcú vypočúvať v súvislosti so sexuálnymi trestnými činmi.

Hoci Assangeovi už Ekvádor udelil azyl, ak opustí budovu veľvyslanectva, zatkne ho polícia a dopraví do Švédska. Počas videomosta, uskutočneného na okraj VZ OSN, aktivista vyzeral bledý a bol zachrípnutý.

Británia prisľúbila zvážiť ekvádorskú žiadosť. Pripomenula však, že na základe medzinárodného práva má povinnosť Assangea deportovať kvôli vypočúvaniu. Po rozhovore s Hagueom ekvádorský šéf diplomacie na sociálnej sieti Twitter vyjadril presvedčenie, že nájdu "diplomatické riešenie prípadu".

Predtým Patino pripomenul, že Ekvádor udelil zakladateľovi WikiLeaks azyl preto, lebo obvinenia vo Švédsku jednoducho považuje za Washingtonom zorganizovaný komplot. Assangea by mal dostať v USA pred súd kvôli jeho činnosti spojenej s WikiLeaks.

Hoci sa voči Assangeovi nekonalo, jeho prívrženci argumentujú, že by vo väzení v Spojených štátoch čelil tvrdým podmienkam, alebo dokonca trestu smrti. Assange trvá na tom, že v prípade deportácie do Švédska by bolo väčšie riziko jeho prevozu do USA. Väčšina právnikov však tieto obavy považuje za neopodstatnené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu