Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Assange: Obama je vlkom v ovčom rúchu!

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zakladateľ projektu WikiLeaks Julian Assange nepovažuje znovuzvolenie Baracka Obamu za dôvod na oslavy. Kontroverzný Austrálčan, ktorý sa schováva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, agentúre AFP v stredu povedal, že Obama je "vlkom v ovčej koži".

Poukázal pritom na situáciu okolo jeho osoby a taktiež na pokračujúce zadržiavanie vojaka Bradleyho Manninga. Ten WikiLeaks ponúkol tajnú diplomatickú komunikáciu medzi vládou vo Washingtone a veľvyslancami po celom svete.

"Obama sa zdá byť milým mužom a to je presne ten problém. Je lepšie mať ovcu vo vlčej koži ako vlka v ovčej, " povedal pre AFP Assange, ktorý poukázal na fakt, že všetky kroky proti jeho osobe sa udiali práve za Obamovej administratívy. "Zvolenie Obamu koliduje s 899. dňom zadržiavania Bradleyho Manninga," podotkol Austrálčan.

Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku. Štyridsaťjedenročný Assange však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov americkej diplomacie.

Od júna sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako sa Londýn i Štokholm odmietli zaručiť, že Assangea nevydajú Američanom, Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu