Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jedovatý metanol má 24. obeť: Z pančovania podozrivá aj Slovenka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Celní ředitelství Olomouc)

VARŠAVA - Na otravu metanolom zomrela v českom Havířove 57-ročná žena, ktorá bola hospitalizovaná v kritickom stave dva týždne. Ide o v poradí 24. obeť jedovatého alkoholu v Českej republike.

Žena - prvá pacientka zo série súčasných otráv, u ktorej bola prítomnosť metanolu potvrdená laboratórne - už pri prijatí do nemocnice 6. septembra upadla do bezvedomia blízkeho kóme a z toho sa počas hospitalizácie neprebrala, informoval dnes námestník riaditeľa havířovskej nemocnice Jaroslav Lux.
      
"V piatok vo večerných hodinách zomrela na ARO nemocnice v Havířove napriek všetkej resuscitačnej starostlivosti pacientka, ktorú na oddelenie prijali 6. septembra v kritickom stave po konzumácii veľkého množstva jedovatého alkoholu," povedal Lux pre spravodajský portál iDNES.cz.

Podľa jeho slov v nemocnici majú stále ďalších troch pacientov, ktorí sa otrávili metanolom, pričom jeden z nich je vo vážnom stave na oddelení ARO.

V noci na dnes prijala otrávenú staršiu ženu nemocnica v Kroměříži. Podľa lekárov ide o ťažkú otravu, stav pacientky je však stabilizovaný. Muža s otravou metanolom hospitalizovali aj v Čáslavi, požil však netoxické množstvo tohto alkoholu a v nemocnici ostal na pozorovanie, informoval server novinky.cz.

V Poľsku polícia zadržala na juhu krajiny Slovenku, ktorá predávala nekolkovaný a podozrivý alkohol z Českej republiky. V zaistenom kontrabande sú podľa vyšetrovateľov aj štyri fľaše s etiketami, pred ktorými Praha varuje, napísal dnes portál tvn24.pl. Slovenka predávala tvrdý alkohol na trhovisku v meste Tarnowskie Góry. Policajti pri kontrole našli 71 fliaš bez príslušných kolkov, medzi ktorými boli aj štyri kusy, ktoré sú považované za možnú hrozbu, pretože majú podozrivé etikety. Špecialisti teraz zisťujú, či obsahujú nebezpečný metanol.
    
Poľskí hygienici už niekoľko dní vykonávajú kontroly obchodov a podozrivého alkoholu. Zo 453 odobratých vzoriek doteraz vyhodnotili asi štvrtinu, v žiadnom z nich sa nebezpečný metanol nepreukázal. Úrady zatiaľ zabezpečili v celej krajine viac ako 159 tisíc fliaš alkoholu pôvodom z Česka a uskutočnili inšpekcie na 38 tisícoch miestach, kde sa alkohol predáva.
    
Aféra s pančovaným alkoholom si v Česku za posledné dni vyžiadala už 24 obetí, ďalší ľudia kvôli otrave metanolom ležia v nemocniciach. Praha vo štvrtok rozšírila doterajší zákaz predaja, podávania a ponúkania liehovín s obsahom alkoholu 20 a viac percent aj na vývoz tohto tovaru do cudziny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu