Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tretinu liehovín vyváža SR do Čiech, výrobcom však prohibícia neublíži

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Približne tretina z tvrdého alkoholu dovážaného na Slovensko pochádza z Českej republiky. Naopak, na vývoze slovenského alkoholu do zahraničia sa Česko podieľa 40-%. "Najintenzívnejší obchod s tvrdým alkoholom tak prebieha práve so susednou Českou republikou," informoval analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák.

Zastavenie obchodu s tvrdým alkoholom s ČR môže mať podľa analytika dosah aj na štruktúru predaja tvrdého alkoholu na Slovensku. Za posledných 12 mesiacov sa na Slovensko z Českej republiky v priemere každý mesiac doviezol tvrdý alkohol v nominálnej hodnote 1,1 milióna eur. Opačným smerom pritom putoval alkohol len za 265.000 eur.
      
Deficit zahraničného obchodu s tvrdým alkoholom s ČR predstavoval 866.000 eur mesačne. "Prípadné dlhodobejšie pozastavenie vývozu a dovozu tvrdého alkoholu do Čiech by mohlo mať pozitívny vplyv na slovenských producentov tvrdého alkoholu, avšak len pod podmienkou, že domáci konzumenti zásadne neobmedzia svoju spotrebu tvrdého alkoholu," skonštatoval Koršňák.
      
Aby sa zvýšil dopyt po domácom alkohole, musia chýbajúci český alkohol na pultoch slovenských obchodov z podstatnej časti nahradiť práve slovenské značky. Vzhľadom na nižší objem vývozu, by tak slovenským výrobcom mohol vyšší domáci predaj plne nahradiť straty z predaja v Česku.
      
Predaj tvrdého alkoholu na Slovensku však v tomto období bude závisieť aj od dôvery či strachu slovenských spotrebiteľov. "Vzhľadom na to, že na Slovensku sa objavila otrava len po konzumácii českého alkoholu, predpokladáme, že spotrebitelia na Slovensku zásadnejšie neobmedzia konzumáciu tvrdého alkoholu," predpovedal Koršňák. Podľa neho by tak tržby obchodníkov a reštaurácií z predaja tvrdého alkoholu nemali byť zákazom konzumácie českých výrobkov ovplyvnené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu