Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česká polícia už má jasno: Vyšetrovanie kauzy metanolu je na konci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká polícia pracuje pri vyšetrovaní série otráv alkoholom pančovaným metylalkoholom už iba s jednou verziou a dopracovala sa k predpokladanému vrcholu pyramídy producentov jedovatých alkoholických nápojov.

Vyplýva to zo slov policajného prezidenta Martina Červíčka, ktoré odzneli dnes v relácii Otázky Václava Moravce verejnoprávnej Českej televízie. Ďalšie podrobnosti však najvyšší predstaviteľ policajného zboru ČR neponúkol s tým, že sa vyšetrovatelia dohodli na informačnom embargu, aby neohrozili záver vyšetrovania. Jeho výsledky by Martin Červíček chcel prezentovať v pondelok popoludní.

Počet celkove obvinených v kauze sa medzičasom zvýšil na celkove 41 osôb, 17 z nich je vo väzbe, vrátane dvoch Vietnamcov zadržaných začiatkom týždňa v okolí Chebu v prevádzke, kde sa nelegálne miešal. Za ostatných 24 hodín pribudol v ČR iba jeden nový prípad intoxikácie metanolom, ženu, ktorá údajne konzumovala vodku, hospitalizovali v sobotu v nemocnici v Zlíne. Pacientka nie je v ohrození života.

Takisto v sobotu sa pri skúmaní vzoriek alkoholu ukázalo, že jedna z fliaš by mohla obsahovať až 42,2 gramu metanolu, čo je alarmujúce množstvo. Odborníci zo súkromného laboratória, kde si alkohol nechal skontrolovať istý muž, alarmovali colníkov i políciu, ktorí okamžite zhabali mužove štyri fľaše a ich obsah podrobia ďalšiemu skúmaniu. O pôvode tohto alkoholu však, zrejme, kvôli pokračujúcemu vyšetrovaniu hovoriť nechceli.

Rovnako v Brne sa našlo zvýšené množstvo metanolu aj pri skúmaní ďalších troch vzoriek, v dvoch prípadoch išlo o vodku, v jednom o ovocnú pálenku. V týchto prípadoch išlo však iba o nepatrné prekročenie povoleného množstva. Otravy po konzumácii pančovaným alkoholom si v ČR vyžiadali doteraz 24 obetí, ďalšie desiatky ľudí sú ešte v nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu