Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Slovinsko: Zablokujeme Chorvátom vstup do EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ĽUBĽANA - Blížiaci sa vstup Chorvátska do EÚ môže ohroziť rozhodnutie slovinských úradov zablokovať prijatie susednej krajiny do únie, ak sa nepodarí vyriešiť kauzu finančného ústavu Ljubljanska Banka v súlade s medzinárodnými dokumentmi.

Šéf slovinskej diplomacie Karl Erjavec tým už hrozil opakovane, teraz však zahraničnopolitický výbor slovinského parlamentu rozhodol, že Slovinsko nebude ratifikovať prístupovú zmluvu Bruselu so Záhrebom, až kým sa spomínaný problém nevyrieši. O štvrtkovom rozhodnutí výboru informovali slovinské médiá s odvolaním sa na predsedu grémia Jozefa Horvata z vládnej strany Nové Slovinsko.

Podľa jeho slov ide o varovanie chorvátskej politickej reprezentácii, aby rešpektovala záväzky vyplývajúce aj z rokovaní s EÚ. Predmetný spor sa tiahne prakticky ešte od čias rozpadu bývalej Juhoslávie a týka sa chorvátskych úspor v medzičasom skrachovanom slovinskom štátnom finančnom inštitúte. Kým Chorvátsko by pri odškodnení viac ako 130.000 chorvátskych občanov, ktorí prišli o svoje úspory, preferovalo bilaterálne riešenie, Slovinsko uprednostňuje riešenie prostredníctvom Banky pre medzinárodné platby v rámci nástupníctva po bývalej Juhoslávii.

Vlády oboch krajín povolali v júli v záujme riešenia tejto otázky dvojicu expertov, s výsledkami doterajších rokovaní ktorých je ale slovinská strana nespokojná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu