Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Masívne protiúsporné demonštrácie v Portugalsku: Nepočúvajú nás!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: airmic.com)

MADRID/LISABON - Tisíce ľudí dnes demonštrovali v Španielsku a v Portugalsku proti úsporným opatreniam tamojších vlád. Obe krajiny sužuje vysoká zadlženosť spojená s poklesom dôvery investorov. Portugalsko kvôli tomu muselo požiadať o zahraničnú finančnú pomoc.

V Madride sa zhromaždilo asi 2000 ľudí každého veku. Prešli mestom za búšenia do bubnov a skandovania sloganov proti vládnym úsporám. "Chceme robiť hluk, aby nás počuli, ale uvedomujeme si, že naši predstavitelia nám nenačúvajú," povedala agentúre AFP jedna z demonstrantiek.

V Portugalsku sa protestovalo v niekoľkých mestách vrátane metropoly Lisabon. Demonštranti požadovali odchod vlády, ktorá presadzuje úsporné opatrenia. Zároveň žiadali, aby do situácie v krajine prestala hovoriť takzvaná trojka, teda zástupcovia Európskej únie, európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.Trojka poskytuje Portugalsku finančnú pomoc, výmenou za ňu ale požaduje tvrdé rozpočtové škrty.

Portugalsko sa vlani v apríli stalo po Grécku a Írsku treťou krajinou eurozóny, ktorá musela kvôli dlhovej kríze požiadať o zahraničnú finančnú pomoc. Podľa podmienok pomoci musí Lisabon znížiť v roku 2014 rozpočtový deficit pod tri percentá hrubého domáceho produktu. Tento rok by mal schodok činiť päť percent HDP a na budúci rok 4,5 percenta HDP.

Španielsko rovnako ako Portugalsko zápasí s hlbokou recesiou, vláda ale niekoľkokrát naznačila, že o pomoc žiadať nemieni. Premiér Mariano Rajoy namiesto toho zaviedol niekoľko ďalších úsporných opatrení a zmien na trhu práce, aby Španielsko mohlo rýchlejšie znížiť rozpočtový deficit a presvedčilo investorov, že je schopné dať si financie do poriadku aj bez zahraničnej pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu