Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vojačka porodila na základni v Afganistane: O tehotenstve nevedela

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Vojačka britskej armády priviedla v utorok na svet syna v Afganistane, na základni Camp Bastion v provincii Helmand. Britské ministerstvo obrany dnes v Londýne zdôraznilo, že "je to prvýkrát za posledných najmenej 100 rokov" čo britská vojačka porodila na bojovej misii - žena vraj o svojom tehotenstve nevedela.

Dozvedela sa o ňom, keď išla v utorok s bolesťami brucha za lekárom. Chlapec prišiel na svet predčasne približne o päť týždňov.

Hovorkyňa ministerstva obrany uviedla, že "matka i dieťa sú v stabilizovanom stave v nemocnici a dostávajú tú najlepšiu starostlivosť". Do Afganistanu odletí v najbližších dňoch špecializovaný pediatrický tím z Oxfordu, ktorý zabezpečí "starostlivosť o mladú matku a novorodenca počas letu" domov.

Armáda vo vyhlásení zdôraznila, že nepovoľuje vysielanie vojačiek do bojových operácií, ak sú tehotné. V tomto prípade ale žena o svojom tehotenstve nevedela." Dieťa počala pred svojím marcovým príchodom do Afganistanu.

"Tento nezvyčajný prípad môže rozpútať diskusiu o tom, či je potrebných viac lekárskych prehliadok predtým, ako ozbrojené sily vyšlú ženy na frontovú líniu," konštatovala spravodajkyňa BBC Caroline Wayttová. Dodala, že iná britská vojačka porodila vlani 14 dní po svojom návrate zo šesťmesačnej misie v Afganistane.

Camp Bastion napadli pred niekoľkými dňami povstalci, pri útoku zahynuli dvaja americkí vojaci a niekoľko útočníkov. Na základni pôsobí ako pilot aj vnuk britskej kráľovnej Alžbety II., princ Harry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu