Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chudobní pestovatelia kakaa sú zúfalí: Ozbrojení banditi im kradnú úrodu!

Pre miestnych pestovateľov kakaa by rastúci dopyt po čokoláde mal znamenať zmenu po rokoch chudoby Zobraziť galériu (2)
Pre miestnych pestovateľov kakaa by rastúci dopyt po čokoláde mal znamenať zmenu po rokoch chudoby (Zdroj: TASR)

ANTANANARIVO - Na severozápade Madagaskaru padá noc a v tvárach pracovníkov na farmách sa odráža strach. Robotníci sa zišli v odľahlej dedine Antanimandririna, aby diskutovali o probléme, ako ochrániť najsladšiu úrodu na svete pred rastúcim počtom ozbrojených lupičov, ktorí ťažia z nehynúcej lásky západného sveta k dobrej čokoláde.

Rozsah zločinu opisuje 62-ročný šéf obce Amory. "Práve sme uskladnili všetku našu nedávnu úrodu do veľkých drevených skladov vzadu za domami, keď sme sa zobudili a zistili, že všetky plody (kakaovníkov) sú preč, ukradnuté," hovorí. "Tí muži prišli so zbraňami a ohrozovali farmára - vynorili sa z lesov. Počuli sme o iných incidentoch v okolitých dedinách, kde im taktiež niekto vybral zásoby."

Z Madagaskaru pochádzajú jedny z najlepších oranžových a žltých plodov kakaovníka na svete, ktoré teraz čoraz častejšie používajú najlepší výrobcovia čokolády v Európe a v Amerike. Po nespracovaných kakaových bôboch, z ktorých sa vyrába najlepšie čokoláda, jednoducho nikdy nebol vyšší dopyt. Hlad po luxusnej čokoláde v posledných niekoľkých rokoch tlačil nahor aj ceny niektorých odrôd kakaa. Obchodníci platia za najlepšie kakaové bôby desaťkrát viac, než je cena kakaa na svetových trhoch.

Je to predovšetkým Madagaskar, kam v posledných rokoch mierila väčšina dopytu po kakaových bôboch. Pre miestnych pestovateľov kakaa by rastúci dopyt po čokoláde mal znamenať zmenu po rokoch chudoby, znovu nájdený zdroj obživy ale teraz ohrozujú banditi divoko sa potulujúci v odľahlých oblastiach, kde prepadávajú sklady a vozidlá s nákladom vzácnych bôbov. V niektorých dedinách ukradli lup za asi tisíc dolárov (asi 19.000 korún), čo je v jednej z najchudobnejších krajín sveta imanie.

Chudoba je zásadný problém v celom ostrovnom štáte. Madagaskar ochromili medzinárodné ekonomické sankcie po vojenskom prevrate, ktorý v roku 2009 k moci vyniesol prezidenta Andryho Rajoelina, a stiahnutie medzinárodnej pomoci vyvolalo beznádej. Zem sužujú aj vysoké ceny potravín, epidémie chorôb ako malária a prírodné katastrofy.

Dedinu ako Amoryho a mnoho ďalších lokalít politická a ekonomická kríza nechala napospas ozbrojencom. Podľa ročenky o prieskume ľahkých zbraní Small Arms Survey Yearbook sa asi tretina Madagaskaru stala "červenými zónami", kde má vláda len malú alebo žiadnu moc a kde bujnie kriminalita. Nedostatok policajného dohľadu prinútil v niektorých oblastiach dedinčanov vziať spravodlivosť do vlastných rúk.

Proti banditom sa vo vláde otvorene vyslovuje len málokto, niekoľko vysoko postavených policajných činiteľov ale vyjadrilo hnev nad nedostatkom ochrany pre ťažko pracujúcich pestovateľov kakaa.

Podľa Johna Ferryho, generálneho riaditeľa Madecasse, jedinej medzinárodnej spoločnosti vyrábajúce tabuľky čokolády v továrni v madagaskarskej metropole Antananarive, je ochrana kakaa potrebná, pretože by sa mohlo stať prosperujúcim odvetvím a zdrojom pracovných príležitostí.

"Pestovatelia kakaa nie sú chránení. Je to pozoruhodné, keď si uvedomíte, že tona kakaa tu môže dosiahnuť až 6000 dolárov (asi 115.000 korún)," povedal. "To je suma, ktorá môže zmeniť život, takže pokušenie spáchať ozbrojenú lúpež je veľké. Keď trpí farmár, trpí aj náš obchod - spoliehame na čerstvé dodávky toho najlepšieho kakaa," hovorí.

Madagaskar chráni svoj najväčší a najcennejší exportnej produkt vanilku. Väčšina svetovej vanilky pochádza z tohto ostrova a preprava plodov vanilky je tu prísne regulovaná. Kapsuly nemôžu byť prevážané v noci a pokuty za ich krádež sú oveľa prísnejšie.

Mnoho z veľkých kakaových fariem teraz zamestnáva vlastný ochranku, ktorá stráži sklady s kakaom, rad menších pestovateľov má ale len málo iných možností ako ukryť bôby vo vlastných domoch, dokonca pod postele, v ktorých spia ich deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu