Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Američania po útoku na veľvyslanectvo utekajú z Tuniska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TUNIS - Piatkový útok rozvášneného davu na veľvyslanectvo Spojených štátov v Tunisku mal za následok hromadný odsun Američanov z krajiny.

Podľa nemenovaných zdrojov, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra AFP, z Tuniska v nedeľu "evakuovali" približne stovku občanov USA. Pracovníci veľvyslanectva a ďalší Američania žijúci v severoafrickej krajine údajne využili let spoločnosti Tunisair, ďalšie podrobnosti však AFP neuvádza.

Veľvyslanectvo USA v Tunise sa v piatok stalo terčom útoku agresívnych demonštrantov, ktorí protestovali proti americkému filmu vysmievajúcemu sa z islamu. Radikálnym moslimom sa napriek nasadeniu poriadkových síl podarilo vniknúť na pozemok, kde podpálili viacero objektov.

Zrážky s políciou si podľa AFP vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych. Washington následne nariadil stiahnutie časť svojich diplomatov a ich rodín z Tuniska. Ministerstvo zahraničných vecí Američanom odporúča do krajiny necestovať a v prípade, že sa v nej stále nachádzajú, ich žiada o "krajnú opatrnosť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu