Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Západonílska horúčka: V Srbsku si vyžiadala už piatu obeť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BELEHRAD - Vírus západonílskej horúčky si v Srbsku pravdepodobne vyžiadal už päť obetí, napísal dnes belehradský denník Blic vo svojom internetovom vydaní.

Dvaja pacienti podľa neho cez víkend podľahli zápalu mozgu na belehradskej klinike pre infekčné ochorenia. Pacienti boli hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti a boli v kóme, dodáva Blic.
      
Ak by sa potvrdilo, že boli infikovaní vírusom západonílskej horúčky, Srbsko bude mať už päť ľudských obetí tohto ochorenia. Vírusom je podľa mediálnych informácií v Srbsku infikovaných najmenej 20 osôb.
      
Západonílsky vírus prenášajú komáre a vyskytuje sa zvyčajne v tropických krajinách. Infekciu vo zvýšenej miere tento rok zaznamenali v USA.
      
Príznaky u ľudí a zvierat diagnostikovali už v 48 federálnych štátoch a na následky ochorenia zomrelo viac ako 80 ľudí, informovalo americké Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC).
      
Ide o najväčšie množstvo prípadov od roku 1999, kedy sa toto vírusové ochorenie v Spojených štátoch objavilo prvýkrát.

Horúčka, ktorá zabíja v Srbsku a zaznamenali ju aj v Chorvátsku, sa posúva smerom k nám. Ochorením, ktoré spôsobuje ochrnutie, bezvedomie či dokonca smrť sa nakazili už dvaja ľudia v Maďarsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu