Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Novozélandskému premiérovi nerozumel ani Američan!

John Key a Hillary Rodham Clinton
John Key a Hillary Rodham Clinton (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Prízvuk novozélandského premiéra Johna Keya bol ťažko zrozumiteľný pre amerického predstaviteľa, ktorý zapisoval rozhovor predsedu vlády s americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou. Informovali o tom dnes miestne médiá.

Key povedal Clintonovej počas tichomorského regionálneho summitu, že v apríli stiahne všetkých novozélandských vojakov z Afganistanu.

"Nový Zéland s nadšením podporuje Spojené štáty v zavádzaní rovnováhy v politických vzťahoch s ázijským Tichomorím a vítame príležitosť spolupracovať s USA v budúcich konfliktoch," citovala Keyove slová webová stránka amerického ministerstva zahraničných vecí.

Toto vyjadrenie však vyvolalo doma na Novom Zélande veľký rozruch, uviedol spravodajský portál Stuff. "Dopekla, čo je to za vyjadrenie, keď sme práve pochovali niekoľko Novozélanďanov, zabitých v posledných dňoch dlhej a vyslovene zbytočnej vojny, ktorá sa viedla na príkaz Spojených štátov?" napísal blogger Russell Brown.

Hovorkyňa novozélandského premiéra Keya neskôr pre webovú stránku Stuff uviedla: "Premiér v skutočnosti vyhlásil toto: 'Vítame príležitosť spolupracovať s USA. V takom kontexte...'"

Oficiálny americký zapisovateľ teda zamenil slovné spojenie "In that context" (V takom kontexte) za nesprávne slovné spojenie "in the next conflicts" (v budúcich konfliktoch).

Americké ministerstvo zahraničných vecí opravilo zápis na žiadosť Nového Zélandu a problematické slovné spojenie údajne nahradilo slovom "nepočuteľné", doplnila agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu