Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rath sa môže dostať na slobodu: Po zaplatení kaucie 14 miliónov Kč!

David Rath
David Rath (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Uväzneného českého poslanca Davida Ratha možno prepustiť na slobodu po uhradení kaucie vo výške 14 miliónov Kč. Rozhodol o tom dnes na neverejnom zasadaní súd pre Prahu-východ.

Sudca Jiří Wažik v zdôvodnení výšky kaucie poukázal na závažnosť trestnej činnosti, z ktorej je Rath obvinený. Právni zástupcovia Davida Ratha, ktorý čelí obvineniu z prijatia úplatku, majú tri dni na rozmyslenie. Ak poslanec stanovenú kauciu zaplatí, dostane sa po viac ako troch mesiacoch na slobodu.

Jeden z nich, Adam Černý, pre spravodajský server iDNES.cz uviedol, že výška kaucie je podstatne vyššia, než predpokladal jeho mandant. Čas na zloženie kaucie uplynie 3. septembra - práve v tento deň bude ďalšie pojednávanie o Rathovej väzbe.

Zatiaľ zostáva David Rath, ktorý mohol dnes v súdnej sieni prezentovať svoje stanovisko asi hodinu, za mrežami. Po uplynutí kolúznej väzby v minulom týždni tam však poslanec má však výrazne miernejší režim.

Ratha a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája, pričom u neho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí exhajtmanovi až 12 rokov väzenia.

Medzičasom je Rath podozrivý aj zo zasahovania do zákaziek na vybavenie niekoľkých stredočeských nemocníc, za čo mal prijať od zástupcov troch firiem celkove deväť miliónov korún. Okruh ďalších osôb, ktoré sú v prípadoch stíhané, sa rozšíril medzičasom na desať ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu