Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pátraciu akciu po obetiach iránskeho zemetrasenia už ukončili

K dvom zemetraseniam s magnitúdou 6,3 a 6,4 došlo v sobotu podvečer miestneho času
K dvom zemetraseniam s magnitúdou 6,3 a 6,4 došlo v sobotu podvečer miestneho času (Zdroj: YouTube)

TEHERÁN - Iránske ministerstvo vnútra dnes znížilo počet obetí dvoch silných sobotňajších zemetrasení v severozápadnej iránskej provincii Východný Azerbajdžan z 250 na 227. Oznámili to štátne médiá.

Podľa najnovších informácií zverejnených ministrom vnútra Muhammadom Nadžárom utrpelo zranenia vyše 1380 ľudí, čo je pokles oproti pôvodnému údaju 2000 ranených. Nadžár zároveň oznámil, že pátracia a záchranná operácia sa skončila a úrady sa budú zameriavať na pomoc tým, čo prežili. Minister odcestoval do oblasti katastrofy, kde sa stretne s miestnymi predstaviteľmi.

K dvom zemetraseniam s magnitúdou 6,3 a 6,4 došlo v sobotu podvečer miestneho času 11 minút po sebe, uviedol Americký geofyzikálny inštitút (USGS). Najhoršie boli zasiahnuté mestá Ahar, Varzekan a Harís - neďaleko veľkého mesta Tabríz.

Podľa neoficiálnych správ si obe zemetrasenia vyžiadali až 300 obetí. Údaje z takýchto zdrojov však nie sú vždy presné, pretože pochádzajú od nemocničných zamestnancov, ktorí nemajú na starosti zhromažďovanie informácií.

Podľa ministerstva vnútra zasiahli zemetrasenia celkovo 300 dedín. Nie je jasné, koľko ľudí katastrofa postihla a koľko ich zostalo bez prístrešia. Záchranári sa ponáhľajú k trpiacim obyvateľom v odľahlých dedinách. Predstaviteľ humanitárnej organizácie Červený polmesiac povedal pre iránsku tlačovú agentúru ISNA, že do záchrannej operácie bolo zapojených vyše 800 humanitárnych pracovníkov, ale dnes nadránom sa skončila.

Obyvatelia niekoľkých dedín v okolí mesta Varzekan však uviedli, že mnoho ľudí je stále nezvestných a zrejme sa nachádzajú pod troskami. V postihnutých oblastiach je málo zdravotníckych zariadení a mnohých ranených previezli do nemocníc v okolitých mestách, pričom niektorí zomreli počas prevozu. Mnoho ranených je v kritickom stave. Situáciu sťažuje aj to, že nemocničné zariadenia na severozápade sú už preplnené. Tí, čo prežili, tam v dlhých radoch čakajú na ošetrenie.

Červený polmesiac sa snaží zriadiť niekoľko mobilných nemocníc a vyslať lekárov, aby ošetrovali ranených priamo na mieste. Ďalším problémom v dedinách je pochovanie obetí. Moslimovia musia pred pochovaním umyť telá, ale nedostatok vody v postihnutých oblastiach to neumožňuje, a tak zostávajú obete nepochované. 

Po sobotňajšom dvojitom zemetrasení sa tisíce ľudí tlačili v dočasných stanových táboroch alebo spali na uliciach. Obávali sa totiž vlny následných otrasov, pričom 40 dotrasov už oblasť zasiahlo. Nedostatok stanov a iných zásob spôsobil, že ľudia v noci nadnes trpeli zimou. Celkovo je v táboroch okolo 16.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu