Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ničivé zemetrasenie v Iráne: Dediny zrovnané so zemou, 227 mŕtvych a tisíce zranených!

Rodiny prišli o strechu nad hlavou, niektoré dediny zrovnalo so zemou
Rodiny prišli o strechu nad hlavou, niektoré dediny zrovnalo so zemou (Zdroj: YouTube)

TEHERÁN - Bilancia sobotňajšieho zemetrasenia v Iráne opäť stúpla. Podľa dnešného ranného vyjadrenia iránskej televízie narátali už najmenej 250 mŕtvych a vyše 2000 ľudí je zranených, z toho mnohí veľmi vážne.

Tisíce ľudí opustili svoje domovy a zostali vonku, pretože oblasť zasiahlo najmenej 20 následných otrasov. Úrady ich vyzývali, aby prenocovali mimo budovy, keďže otrasy môžu pokračovať. Podľa Tureckého červeného polmesiaca ľudia v postihnutej oblasti potrebujú chlieb, stany a pitnú vodu.

Séria otrasov sa začala dvoma silnými zemetraseniami nasledujúcimi po sebe s 11-minútovým odstupom, ktoré mali podľa Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) magnitúdu 6,4 a 6,3. Ich epicentrá ležali 58, resp. 49 kilometrov severovýchodne od mesta Tabríz, v ktorom žije asi 1,5 milióna ľudí. K otrasom došlo o 14.23 h a 14.34 h SELČ v hĺbke 9,8 kilometra. Po nich nasledovali početné následné otrasy menšej intenzity.

Zemetrasenia poškodili stovky domov a zabili desiatky obyvateľov v mestách Ahar, Harís a Varzagan a v ich okolí. Najmenej štyri dediny boli úplne zrovnané so zemou a v ďalších minimálne 60 zničilo 50-80 percent domov. Otrasy bolo cítiť v rozsiahlych oblastiach v okolí Kaspického mora.

Podľa tlačových agentúr Mehr a Fars došlo v regióne ku kolapsu telefónnych a mobilných sietí. Mnoho obyvateľov Tabrízu vybehlo v panike zo svojich chvejúcich sa domov na ulicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu