Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Bezpečnostná služba, ktorá spackala olympiádu, má ďalší škandál!

Trojica aktivistov sa dostala za brány prísne stráženého objektu. Zobraziť galériu (2)
Trojica aktivistov sa dostala za brány prísne stráženého objektu. (Zdroj: abc)

TENNESSEE - Bezpečnostná agentúra G4S, ktorá má na rováši nezvládnutie ochrany olympiády, si vyrobila ďalší trapas. Do objektu Y-12 v Tennessee, kde USA skladujú obohatený urán a ktorý stráži dcérska firma G4S, prenikla na protest proti jadrovým zbraniam postaršia mníška s dvoma mužmi.

Rádová sestra Megan Riceová (82) z Nevady sa do prísne stráženého objektu dostala ešte s ďalšími dvoma mierovými aktivistami. Niekoľkými ochrannými plotmi sa údajne prestrihali pomocou väčších klieští.

Aj keď ich pohyb zachytili senzory a zalarmovali ochranku, trojici sa podarilo dostať k budove, kde Američania skladujú obohatený urán, ktorý je kľúčovým pre výrobu jadrových zbraní. Na jej vonkajšiu stenu potom načmárali mierové a protijadrové heslá a postriekali ju čímsi červeným, čo sami označili za ľudskú krv. Všetci nakoniec skončili vo väzbe za vandalizmus a hrozí im maximálne rok väzenia aj pokuta do stotisíc dolárov.

Zariadenie Y-12 v meste Oak Ridge.
Zobraziť galériu (2)
Zariadenie Y-12 v meste Oak Ridge.  (Zdroj: abc)

Národný bezpečnostný komplex Y-12 v meste Oak Ridge v štáte Tennessee je jediným americkým zariadením na uskladnenie obohateného uránu. Budova, kde sa látka uchováva, bola postavená po teroristických útokoch 11. septembra 2001 a je vybavená moderným bezpečnostným zariadením, tvrdia úrady s tým, že vnútro budovy nebolo nijako ohrozené.

Avšak aj tak je to malér nielen pre americký Národný úrad pre jadrovú bezpečnosť (NNSA), ktorý zariadenie prevádzkuje, ale hlavne pre medzinárodnú bezpečnostnú agentúru G4S, ktorej dcérska firma WSI Oak Ridge zaisťuje ochranu objektu.

G4S pritom utŕžila obrovskú hanbu po nezvládnutí ochrany olympijských hier v Londýne, nezohnala totiž dostatočný počet strážnikov. Zasiahnuť musela až britská vláda, ktorá kvôli tomu povolala na ochranu športovej udalosti tisíce britských vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu