Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neriskujte pokutu za autolekárničku: Bielu vymeňte za oranžovú!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V prvý augustový deň polícia skontrolovala počas trojhodinovej akcie 41 vozidiel, pričom desiati vodiči nemali vo vozidlách autolekárničku a 18 vodičov ju malo neúplnú. Čas na výmenu autolekárničky koncom júla vypršal, preto ak ste ju kupovali pred viac ako dvoma rokmi, skontrolujte si ju!

 

Hoci polícia upozorňovala na potrebu výmeny bielych autolekárničiek v dostatočnom predstihu, mnohí motoristi túto povinnosť jednoducho odignorovali. Od stredy 1. augusta má byť v povinnej výbave oranžová lekárnička s bielym krížom. Tak to stanovuje vyhláška ministerstva zdravotníctva. Bielym autolekárničkám už odzvonilo.

I keď plastový obal lekárničky má mať podľa vyhlášky oranžovú farbu, niektorí vodiči naďalej používajú bielu, nie je výnimkou ani čierna. Pri hádke s policajtom je potom dôležité, aby mal biely kríž na jej obale minimálne sedem centimetrov, u menšej verzie pre motocykle minimálne štyri centimetre. Obal by mal byť nepremokavý, prachuvzdorný a odolný voči teplotným rozdielom od - 20 °C až do + 60 °C. Ak tieto kritériá nespĺňa, môžete dostať pokutu až do 60 eur.

Aj s novou môžete mať problém. Označenie na nej musí držať.
Zobraziť galériu (3)
Aj s novou môžete mať problém. Označenie na nej musí držať.  (Zdroj: lad)

Podstatný je však obsah. V tej novej by ste sa mali vedieť zorientovať aj po tme a po pamäti vďaka praktickému rozdeleniu na jednotlivé moduly.
modul č. 1 - pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu
modul č. 2 - malé rany, odreniny
modul č. 3 - veľké rany, krvácanie, popáleniny
modul č. 4 - zlomeniny, poranenia kĺbov

Neriskujte pokutu za autolekárničku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: lekarnicky.sk)

Doteraz boli v predaji autolekárničky zabalené vo fólii označené dobou expirácie pre celý jej obsah. Nové už majú životnosť danú pre jednotlivé moduly, v ktorých sú použité modernejšie „medikamenty“. Najkratšiu expiráciu majú dezinfekčné vankúšiky a najdlhšiu väčšinou obväzový materiál, ten vydrží aj 6 rokov. V novom type sa už nemusí nachádzať dezinfekčný roztok s rozprašovačom ani PVC rúška. Naopak pribudla karta prvej pomoci. Celkovo sa tak doba expirácie dokázala predĺžiť až na štyri roky.

Starú lekárničku radšej nepoužívajte. Záchranári upozorňujú, že nielen zranenému, ale aj sebe môžete ublížiť. Napríklad rukavice po záruke sa trhajú a krvou sa môžete od zraneného infikovať. S inventúrou starej autolekárničky pomôžu v lekárni. Vyberú obsah, ktorý sa ešte dá použiť napríklad v domácnosti a to, čo je po expirácii, separujú do zberu. Za novú, oranžovú zaplatíte okolo jedenásť eur, motorková vyjde asi na osem eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu