Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desatoro plážovej kultúry: Toto nám pri vode lezie na nervy najviac!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Letné dovolenky, čakáme na ne celý rok. Väčšinou vyhľadávame relax pri vode, ale vychutnávať sa dajú len vtedy, ak vás ostatní neznervózňujú. Topky prinášajú základné desatoro, ktoré sa oplatí dodržiavať. Veď nerobme iným to, čo nechceme aby robili nám!

 

1. Telo na telo
Boj o fleky sa začína príchodom na pláž či na kúpalisko. Určite vám nie je príjemné, ak sa príliš natesno niekto rozloží hneď vedľa vašej deky. Veď aj tu máme nárok na trošku súkromia. Ten, čo dorazí neskôr, sa musí zmieriť s faktom, že najlepšie miesta sú už vychytané a nasilu by sa nemal natlačiť niekomu za chrbát iba preto, že ide o najideálnejšie miesto v tieni, na slnku, blízko mora alebo bazéna.    

Desatoro plážovej kultúry: Toto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

2. Zatienenie

Za netaktnosť sa považuje postaviť si svoj súkromný slnečník tak, že sa do tieňa dostáva aj ten, čo sa chce opaľovať. Na to treba myslieť aj vtedy, ak vám už je v sede a ľahu akosi dlho a rozhodnete sa na chvíľu postaviť. Nemali by ste vrhať tieň na niekoho, kto tam je preto, aby nachytal bronz.

3. Špliechanie
Po čase strávenom na slnku príde chvíľa, keď si vaše telo žiada ochladiť, vyberiete sa preto do vody. Napriek tomu, že si zvolíte pozvoľný vstup v štýle členky-lýtka-stehná-brucho, všetko je nakoniec inak. Ešte ste tam len po kolená, keď sa vám deti alebo tínedžeri postarajú o to, aby ste dostali studenú sprchu. Nepríjemné je aj to, keď sa vám voda dostáva do očí a do nosa. U žien na vlasy, ktoré by mali zostať vodou nedotknuté a kvôli dokonalému účesu suché, u pánov na drahé slnečné okuliare, ktoré si neskladajú ani pri plávaní.

Desatoro plážovej kultúry: Toto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

4. Kvapkanie
Každý, kto sa slní pri vode, musí rátať s tým, že bude nakoniec mokrý. Je ale veľmi nepríjemné, ak sa o to postará niekto, kto práve vyšiel z vody a musí prejsť popri vás, aby sa prepracoval k svojmu uteráku. Kvapky končia na vašom rozhorúčenom tele, neraz premočia stránky knihy alebo časopisu, čomu sa samozrejme netešíte.

5. Loptové hry
V každom z nás drieme dieťa. Prekvapujúce je, že pri vode zrazu cítia potrebu hrať sa s loptou aj tí, čo už dávno opustili školské lavice. Sú takí, ktorých toto neustále pinkanie si s loptou už samo o sebe dosť dráždi, no tieto pseudošportové aktivity začínajú byť znervózňujúce hlavne vtedy, ak sa hráči rozhodnú bojovať nie na ihrisku, ale všade naokolo. Futbalová lopta tak končí často vo vašom boku a penová lopta plážového tenisu aj na citlivejších miestach.

Desatoro plážovej kultúry: Toto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)
        
6. Potreby do vody
Napriek tomu, že už aj v našich podmienkach prevládajú viac-menej čisté sociálne zariadeniach na kúpaliskách aj pri prírodných plochách, stále sa nájdu ľudia, ktorí do vody nosia okrem plávacích kolies a nafukovačiek aj iné potreby. Jedna, dve „cikaničky“ predsa kvalitu vody nesprznia, ale i tak by sme zo zásady nemali svoje telesné potreby vypúšťať do vody, v ktorej sa okrem nás kúpe ďalšia masa ľudí.

Desatoro plážovej kultúry: Toto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

7. Hlasná hudba
Na Slovensku je trend, že k dobrej nálade patrí aj nekonečný prúd hudby. Tak ako v reštauráciách, tak aj na kúpaliskách nás kŕmia produkciou súkromných rádií. Ak patríte k tým, čo v prírode vyhľadávajú ticho. Určite vyskočíte z deky, ak za vami niekto pustí muziku z neďaleko zaparkovaného auta alebo z prenosného rádia. Aby toho nebolo málo, sú tu ešte tí, čo si myslia, že celá dovolenka je vlastne jedna veľká párty. A čím má niekto horší hudobný vkus, tým väčšmi chce svoje obľúbené vypaľovačky púšťať aj iným. Tragická situácia nastáva v momente, keď sa prelínajú dva zdroje. Frajer za vami púšťa "tú svoju" a do toho neďaleký bufetár niečo úplne iné.

8. Domáci miláčik
Patrí do rodiny, to je jasné. Preto sú už špecializované miesta, kde si psíkov môžete so sebou vziať k vode. Prečo by sme si mali deku zložiť do trávy, kde sa preháňajú štvornohí miláčikovia, ktorí svoju potrebu vykonajú, kde sa im zachce? Rovnako niekomu nemusí byť príjemné kúpať sa vo vode so psom. Na štrkovisku neďaleko Bratislavy sme mohli vidieť dokonca pána s opičkou na hlave. Pre deti určite atrakcia. No tam, kde zvieratá nemajú byť, nech nie sú. Nech nebehajú, neštekajú, nezavýjajú, nekňučia...
Desatoro plážovej kultúry: Toto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)
     
9. Hore bez
Naháči vyhľadávajú nudistické pláže, o nich reč nie je. Bežní návštevníci kúpaliska však očakávajú, že na týchto miestach nebudú musieť svoje pohľady vrhať na holé zadky. Ak ale dostanete chuť nechať si opáliť partie tela, ktoré bežne slnko nevidia, urobte to tak, aby ste nespôsobovali verejné pohoršenie. V prípade, že si nedokážete nájsť miesto izolované od ostatných, môžete použiť na opaľovanie špeciálnu plentu, ktorá vytvára na pláži aké-také súkromie. Potom už môžete pokojne odhodiť zábrany a vrchný diel plaviek alebo si zarezať bikiny hlboko medzi dve polovičky aj na preplnenom kúpalisku.

Desatoro plážovej kultúry: Toto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)
        
10. Smeti
Po celodennom pobyte na slnku sa nám nahromadilo slušné množstvo odpadkov. Normálne je vziať ich so sebou. Prax ale ukazuje, že takto rozmýšľa len málokto. Po vyprázdnení pláže to často vyzerá ako po trojdňovom hudobnom festivale. Plastové poháre, PET fľaše, noviny, zvyšky jedál, tácky od párkov a klobás, papiere od langošov, kukuričné šúľky, paličky z nanukov, plechovky od piva. Istotne, akési ospravedlnenie je, že odpadkové vaky sú už niekoľko dní preplnené. Určite ale nie je príjemné sledovať niekoho ako naokolo odhadzuje odpadky s očakávaním, že to po ňom niekto uprace.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu