Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Jadrový Irán je najväčšou hrozbou pre svet, myslí si Romney

Mitt Romney na schôdzi palestínskym predsedom vlády Salamom Fayyadom
Mitt Romney na schôdzi palestínskym predsedom vlády Salamom Fayyadom (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Vyzbrojovanie Iránu jadrovými zbraňami je neprijateľná hrozba pre Izrael i celý svet. Na stretnutí s izraelským prezidentom Šimonom Peresom to dnes povedal republikánsky kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney s tým, že Teheránu sa nesmie dovoliť získať atómovú bombu.

Režim v Sýrii obvinil Romney z "nemysliteľných hrôz proti vlastnému ľudu" a vyslovil sa za nájdenie "cesty k mieru". Peres tiež vyjadril rozhorčenie nad brutalitou sýrskeho režimu, ktorý "strieľa na vlastné deti".

Predtým na stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Jeruzaleme Romney povedal, že postoj Izraela k Iránu a jeho úsiliu získať jadrové zbrane berie "veľmi vážne". Netanjahu plne súhlasil s Romneyho názorom, že Irán vybavený jadrovými zbraňami je "najväčšou hrozbou pre svet".

Sankcie a rokovania s Iránom nemali podľa Netanjahua zatiaľ žiadny účinok, preto je potrebná "silná vojenská hrozba spojená so sankciami". V súvislosti so zablokovaným mierovým procesom na Blízkom východe vyjadril Romney nádej, že čoskoro sa podarí nájsť riešenie v podobe dvoch štátov. Palestínčanov však Romney sklamal tým, že neprišiel na stretnutie s prezidentom Mahmúdom Abbásom v Ramalláhu, ale namiesto toho v Jeruzaleme rokoval s premiérom Salámom Fajjádom.

V Jeruzaleme uskutočnil Romney s manželkou Ann a synom Joshom neohlásenú návštevu Múru nárekov, jedného z najposvätnejších miest Židov. Svoju prvú zahraničnú cestu v pozícii uchádzača o prezidentskú kandidatúru zavŕši Romney od pondelka v Poľsku, kde sa počas dvojdňovej návštevy stretne s najvyššími predstaviteľmi štátu, exprezidentom Lechom Walesom a vo Varšave vystúpi s prejavom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu