Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zúfalé riešenie: Na protest proti chudobe zapálil vlastné telo, dnes zomrel

Ľudia sa snažili zúfalého muža uhasiť
Ľudia sa snažili zúfalého muža uhasiť (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Izraelčan, ktorý sa cez víkend podpálil počas protestu v Tel Avive, dnes podľahol svojim zraneniam. Informovali o tom izraelské médiá.

Moše Silman (50) utrpel popáleniny tretieho stupňa najmenej na 80 percentách tela. Ošetrovali ho v nemocnici Tel Hašomer-Šeba, ktorá sa nachádza pri Tel Avive.

Protest sa konal v sobotu 14. júla pri príležitosti prvého výročia začiatku demonštrácií proti vysokým životným nákladom.

Silman na proteste prečítal a rozdal samovražedný odkaz, potom sa polial horľavou tekutinou a podpálil sa. Tento obyvateľ tretieho najväčšieho izraelského mesta Haifa nedávno utrpel mozgovú porážku a nebol schopný pracovať. Napriek tomu, že Národný poisťovací inštitút uznal jeho 100-percentnú invaliditu, dostával od štátu mesačné príspevky iba 2300 šekelov (470 eur) a nedávno mu navyše oznámili, že nie je oprávnený užívať štátny byt.

V rozlúčkovom liste obvinil zo svojich ekonomických ťažkostí premiéra Benjamina Netanjahua a ministra financií Juvala Steinitza. Menoval v ňom aj predstaviteľov ministerstva pre bytovú výstavbu a Národného poisťovacieho inštitútu, ktorí podľa jeho slov spôsobili, že jeho život je ďalej beznádejný.

"Nebudem bezdomovcom, práve preto protestujem proti všetkým krivdám, ktoré štát spáchal voči mne a ľuďom mne podobným," uviedol muž v liste, z ktorého citoval izraelský denník Jerusalem Post.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu