Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Už ho majú: Maďari zatkli nacistické monštrum Csatáryho!

Csatáry sa ukrýval v Budapešti
Csatáry sa ukrýval v Budapešti (Zdroj: thesun.co.uk)

BUDAPEŠŤ - Maďarský nacistický zločinec László Csatáry je vo väzbe. Dnes to oznámila maďarská prokuratúra. Bydlisko deväťdesiatsedemročného muža tento mesiac objavili novinári britského denníka The Sun. Krátko nato utiekol.

Detektívi Csatáryho po zadržaní vypočuli a potom umiestnili do domáceho väzenia. Maďarský rozhlas uviedol, že už bol podaný podnet na jeho prevoz do vyšetrovacej väzby. Prokuratúra chce zvolať do hodiny tlačovú konferenciu.

Csatáryho zmiznutie vyvolalo vlnu kritiky, ktorá Maďarsku vytkla pomalosť v prístupe k stíhaniu zločinov spáchaných počas druhej svetovej vojny. Wiesenthalovo centrum okrem iného v otvorenom liste vyzvalo maďarského prezidenta Jánosa Adera, aby pomohol čo najrýchlejšie priviesť Csatáryho pred spravodlivosť.

Starec mal zohrať kľúčovú úlohu pri deportácii asi tristo košických Židov na Ukrajinu, kde boli takmer všetci v lete 1941 zabití. Na jar 1944, kedy slúžil ako veliteľ maďarskej polície v košickom gete, sa podieľal na deportácii viac ako 15 000 Židov do Osvienčimu. V bývalom Československu dostal v roku 1948 za vojnové zločiny trest smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu