Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Beštiálny nacista Csatáry už môže byť súdený na Slovensku: Našli jeho rozsudok

Lászlo Csatáry
Lászlo Csatáry (Zdroj: index.hu)

BRATISLAVA - Nájdenie rozsudku nad maďarským nacistickým zločincom Lászlom Csatárym znamená, že je voľná cesta k tomu, aby bol súdený na Slovensku. Tvrdí to agentúra APA. Šesťstranový rozsudok, o ktorom si doteraz mnohí mysleli, že sa stratil, sa podľa portálu sme.sk uchoval v archíve Štátnej bezpečnosti.

Súčasťou spisu o Csatárym, ktorý má slovenský Ústav pamäti národa, je aj popis tohto muža a výpovede desiatich kľúčových svedkov. Teraz 97 ročný Csatáry za druhej svetovej vojny pôsobil ako šéf maďarskej polície v košickom gete, ktorým prešlo viac ako 15 700 Židov. Časť z nich zahynula priamo tam, no väčšina vo vyhladzovacom tábore v Osvienčime. Pred tým Csatáry v roku 1941 údajne zohral kľúčovú úlohu v deportácii 300 Židov z Košíc do Ukrajiny, kde boli zabití.

"Niekoľkokrát som videl, ako vlastnoručne bil ľudí bičom," uviedol jeden zo svedkov. "Mnohokrát som sa musel obrátiť na gestapo, aby zakročilo proti Csatárymu," vypovedal iný. V marci 1948 na tohto podľa policajného popisu štíhleho muža s gaštanovými vlasmi a modrými očami vydal zatykač mestský súd v Košiciach. Ľudový súd ho potom v júni 1948 v neprítomnosti odsúdil na trest smrti. "Poľahčujúcich okolností v danom prípade nebolo," povedal podľa archívnych materiálov sudca. V roku 1949 sa ale Csatáry pod falošným menom dostal do Kanady.

"Zadržané osoby v počte 13 000 až 14 000 nechal odtransportovať do koncentračných táborov s úmyslom spôsobiť im smrť plynom. Medzi nimi starcov, deti, dojčatá a chorých ľudí," konštatoval sudca. Sme.sk pripomína, že po nedávnom zadržaní v Budapešti Csatáry tvrdil, že je nevinný a nechápe, za čo bol odsúdený. Rozsudok o treste smrti si už vyžiadal rezort spravodlivosti aj maďarská ambasáda.

Až do polovice 90. rokov žil v Kanade. Keď sa o neho kvôli jeho minulosti ale začali zaujímať tamojšie úrady, vrátil sa späť do Maďarska, kde nerušene žil až do minulého týždňa. Slovenský Ústredný zväz židovskej obcí chce, aby bol Csatáry súdený na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu