Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nacistický zločinec z Košíc zdrhol: Pomôžte ho vypátrať, odmena 25 tisíc dolárov!

Csatáry otvoril reportérom The Sun dvere iba v spodnej bielizni a ponožkách Zobraziť galériu (5)
Csatáry otvoril reportérom The Sun dvere iba v spodnej bielizni a ponožkách (Zdroj: thesun.co.uk)

PARÍŽ/BUDAPEŠŤ - Nacistický vojnový zločinec László Csatáry, ktorého byt v centre Budapešti v nedeľu objavili britskí novinári, podľa maďarskej polície utiekol. Uviedol to dnes server francúzskeho týždenníka L'Express a potvrdili to aj viaceré maďarské médiá.

Csatáry, ktorý sa ako šéf maďarskej polície v košickom ghette na jar 1944 podieľal na deportácii tisícov Židov do Osvienčimu, a ktorý bol v neprítomnosti odsúdený v bývalom Československu na trest smrti, je opäť na úteku. Dlhé roky sa predtým ukrýval predovšetkým v Kanade.

Predseda združenia židovských obcí v Maďarsku Peter Feldmayer vyjadril presvedčenie, že hľadaný deväťdesiatsedemročný muž ďaleko neutečie a bude čoskoro chytený. Utiekol podľa polície bez auta, ktoré nechal pred domom.

Jeruzalemské Centrum Simona Wiesenthala už v apríli informovalo maďarské úrady, že sa niekde v Budapešti ukrýva Csatáry. Nakoniec jeho bydlisko nenašli úrady, ale reportéri britského denníka The Sun. Potom sa doma i v zahraničí objavili výzvy k jeho rýchlemu zatknutiu a súdeniu.

Feldmayer pripustil, že vládnym úradom možno v tomto prípade veľa vecí vytknúť, ale vyjadril presvedčenie, že vláda nechráni nacistov. "V prípade nie je nič politického," zdôraznil židovský predstaviteľ. Francúzsky historik a "lovec nacistov" Serge Klarsfeld sa obáva, že maďarská konzervatívna vláda možno nechce postaviť pred súd najhľadanejšieho žijúceho nacistického vojnového zločinca.

Csatáry sa po odsúdení k smrti v Československu v roku 1948 ukryl do Kanady, kde pod falošným menom žil v Montreale a Toronte ako obchodník s umením. Kanadské úrady v roku 1995 objavili jeho pravú totožnosť a muž utiekol do Maďarska, kde od tej doby žije.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu