Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Berlusconi je najhorším politikom posledného obdobia

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

RÍM - Silvio Berlusconi je najhorším talianskym politikom za posledné roky. Taký je názor Talianov, ktorí v júnovom prieskume odpovedali na otázku, konanie ktorého zo šiestich vybraných politikov malo na krajinu najhorší dopad.

V pondelok zverejnené výsledky odhalili, že najviac respondentov vyslovilo meno kontroverznej postavy talianskeho verejného života, ktorý bol do ešte minulého novembra predsedom vlády. Berlusconi nakoniec rezignoval až pod tlakom finančných trhov, ktoré nedôverovali politike jeho kabinetu a Taliansko malo problémy s predajom svojich dlhopisov.

Podľa viac ako 50 percent opýtaných mal Berlusconi negatívny dopad na krajinu a 55 percent respondentov sa domnieva, že jeho odchod z politiky Taliansku pomohol. S veľkým odstupom za mediálnym magnátom skončil jeho nástupca v premiérskom kresle Mario Monti, ktorý krajine škodí iba podľa deviatich percent opýtaných. Ďalší ponúkaní kandidáti získali taktiež menej ako desať percent hlasov. Naopak, pozitívny vplyv na Taliansko mal Berlusconi iba podľa 13 percent opýtaných.

Samotný 75-ročný rodák z Milána sa svojho času vyhlásil za najlepšieho premiéra, akého Apeninský polostrov za posledných 150 rokov mal. Pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Bild potvrdil, že minulý rok ohlásený odchod z politiky prehodnotil a opätovne plánuje kandidovať ako líder kandidátky svojho Ľudu slobody, ktorý chce opätovne premenovať na Forza Italia. Talianske voľby sú naplánované na apríl 2013, Monti už avizoval, že na funkciu premiéra kandidovať nebude.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu