Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúca správa z Talianska: Súd znížil Berlusconimu trest na jeden rok

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

MILÁNO - Súd prvej inštancie v talianskom Miláne pozmenil svoj piatkový verdikt, ktorým pôvodne odsúdil bývalého premiéra Silvia Berlusconiho na štyri roky väzenia za daňové úniky v prípade jeho mediálnej spoločnosti Mediaset. Podľa večerného vyjadrenia súdu sa trest pre amnestiu z roku 2006 znižuje na jeden rok. Dôvodom jej vtedajšieho schválenia bola preplnenosť nápravných zariadení na Apeninskom polostrove.

Berlusconi okrem trestu odňatia slobody dostal aj trojročný zákaz zastávať verejnú funkciu. Rodák z Milána a jeho desať spoluobvinených musia štátu nahradiť škody vo výške 10 miliónov eur.

Verdikt, podľa ktorého by Berlusconi tiež nemohol tri roky zastávať verejnú funkciu, prišiel niekoľko dní po tom, ako 76-ročný mediálny magnát a politik oznámil, že sa v budúcoročných voľbách nebude znova uchádzať o post predsedu vlády. Berlusconi bol jedným z 11 obžalovaných v procese týkajúceho sa nezrovnalostí v obchodoch jeho koncernu Mediaset, ktorý sa začal pred šiestimi rokmi.

Podľa žaloby mal byť v 90. rokoch osobne zapletený do série predajov televíznych práv, ktorých cena bola umelo nadhodnotená o stovky miliónov dolárov. Mediasetu to umožnilo získať na daňových únikoch 14 miliárd eur a financovať čierny fond, tvrdil prokurátor, ktorý pre Berlusconiho žiadal o tri roky a osem mesiacov väzenia.

Berlusconi vinu opakovane popieral, rovnako ako v ďalších procesoch voči svojej osobe. Nie je jasné, či verdikt nadobudne právoplatnosť, pretože v prípade očakávaného odvolania by konanie odvolacieho súdu nemuseli uzavrieť skôr, ako dôjde k premlčaniu. Počas pôsobenia Berlusconiho vo vláde schválili v Taliansku viacero zákonov, ktoré procesy voči nemu prerušili, čím sa oddialilo ich ukončenie a tým aj priblížila premlčacia lehota.

Pozrite si záznam z Berlusconiho odsúdenia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu