Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nacistickému monštru Csatárymu nariadil súd domácu väzbu

László Csatáry
László Csatáry (Zdroj: thesun.co.uk)

BUDAPEŠŤ – Budínsky ústredný súd v stredu nariadil domácu väzbu Lászlóovi Csatárymu, ktorý je podozrivý z vojnových zločinov. Podľa vyhlásenia súdu Budapeštianska vyšetrovacia prokuratúra žiadala uvalenie väzby na podozrivého pre hrozbu úteku a schovávania sa.

Hrozba úteku je vzhľadom na dobrý fyzický stav starého muža stále aktuálna, zdôvodnil súd svoj verdikt uvalenia 30-dňového domáceho väzenia. Csatáry, ktorý bol v roku 1944 veliteľom košického geta, dnes Budapeštianskej vyšetrovacej prokuratúre pri vypočúvaní poprel trestné činy a o svojej úlohe v roku 1944 povedal, že plnil iba rozkazy a konal svoje povinnosti.

Prokuratúra 22. septembra 2011 nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala (SWC) vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944. Podľa historikov bol Csatáry mimoriadne krutý, jeho brutalita bola neúnosná aj pre Nemcov.

Csatáry, ktorý má teraz 97 rokov, podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácií 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili a čelí aj obvineniu z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944. Csatáry bol v tom čase ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu