Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ďalšia rana stavebnej firme z 3nity: Po Bratislave prepadnutá stavba aj v Prahe!

Na Evropskej triede v Prahe sa prepadla v nedeľu cesta. Zobraziť galériu (3)
Na Evropskej triede v Prahe sa prepadla v nedeľu cesta. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA/PRAHA - Spoločnosti Metrostav, a.s., sa v poslednej dobe nedarí. Po tom, ako sa v Bratislave zrútila 5-poschodová budova patriaca do komplexu 3nity, v nedeľu prišlo v Prahe k prepadnutiu cesty, po ktorej zostala 5-metrová jama. V oboch prípadoch bola zhotoviteľom stavby práve táto firma.

V rozmedzí jedného týždňa prišlo hneď k dvom závažným udalostiam. Po zrútení sa stavby v Bratislave, v nedeľu popoludní vznikol kráter aj na Evropskej triede v pražských Dejviciach. Asi štyri metre širokú a päť metrov hlbokú dieru, ktorá zasiahla aj priľahlý električkový ostrovček, už stihli zaliať betónom. Pri incidente nebol našťastie nikto zranený.

"V uvedenom priestore prebiehala razba pravého traťového tunela metra, ktorú vykonával štít Tonda. Tunel je stabilný, nie sú na ňom viditeľné žiadne deformácie, čelo tunela je viac ako 10 m za havarovaným úsekom vozovky. Pokiaľ dodatočný prieskum nepreukáže ďalšie poruchy inžinierskych sietí, je predpoklad, že prevádzka môže byť obnovená do týždňa," uviedol hovorca Metrostavu František Polák, ktorý odmieta, že by nehoda mala súvislosť so stavbou.

Diera obmedzila dopravu v Prahe.
Zobraziť galériu (3)
Diera obmedzila dopravu v Prahe.  (Zdroj: ČTK)

Rovnako ako na Slovensku, aj tu polícia prípad vyšetruje pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, za čo vinníkovi hrozí trest až päť rokov väzenia.

V Prahe sa v minulých rokoch prepadla zem pri výstavbe tunelového komplexu Blanka, ktorý tiež stavia Metrostav. Dvakrát sa tunel prepadol v roku 2008 v Stromovke, pred dvoma rokmi potom neďaleko od Pražského hradu. Metrostav za to dostal miliónovú pokutu od Českého banského úradu, ďalších asi 9,56 milióna korún zaplatil Prahe.

Zrútená stavba na Plynárenskej ulici v Bratislave.
Zobraziť galériu (3)
Zrútená stavba na Plynárenskej ulici v Bratislave.  (Zdroj: HaZZ)

Zrútená stavba na Plynárenskej ulici v Bratislave.
Zobraziť galériu (3)
Zrútená stavba na Plynárenskej ulici v Bratislave.  (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu