Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Katastrofické búrky vyčíňali aj v Európe: Kde a aké škody spôsobili?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Po lejakoch a búrkach je zhruba 10.000 ľudí na juhozápade Poľska od dnešnej noci bez elektriny. V siedmich obciach regiónu platí povodňová pohotovosť. Letné búrky trápia aj časti Nemecka a Veľkej Británie.

Zhruba 60 ľudí v Poľsku muselo byť evakuovaných. Medzi nimi boli aj deti a vychovávateľky materskej škôlky v obci Gryfów Ślaski. V blízkosti mesta Jelenia Góra bola nezjazdná cesta kvôli poškodenému mostu.

V meste Olszyna blízkosti nemecko-poľskej hranice búrka poškodila desiatky budov. Voda z miestneho potoka sa vyliala zo brehov. Väčšina ulíc v obci dnes bola nezjazdná. S odpratávaním následkov pomáhalo aj 40 väzňov z neďalekej väznice.

V Nemecku je prevažne slnečno, ale nie všade je počasie na kúpanie a grilovanie pod šírym nebom. Tlaková níž Mina, ktorá sa utvorila nad Veľkou Britániou, priťahuje teplý, ale vlhký stredomorský vzduch, ktorý znamená dusno a vysoké nebezpečenstvo búrok.

Už v noci na dnes pršalo, hrmelo a blýskalo sa v mnohých častiach Nemecka. V Sasku tak bola čiastočne ochromená prevádzka na spolkovej diaľnici 72. U obce Grosszöbern bolo na vozovke až 30 centimetrov vody. Škody za približne 10.000 eur napáchali v obci Mügeln na severe Saska stromy, ktoré popadali na automobily.

V Berlíne búrky vo štvrtok večer dokonca ochromili leteckú dopravu. Niekoľko lietadiel muselo byť odklonených z oboch berlínskych letísk i z Lipska. Cestnú dopravu búrky takmer zastavili na juhu Brandenburska, kde voda zaplavila regionálne cesty i diaľnicu A13.

V Bavorsku vietor strhol strechu administratívnej budovy letiska v Memmingene a napáchal škody vo výške 300.000 eur. Utrhnutá strecha v neverejnej časti letiska poškodila niekoľko automobilov. Rovnako na juhozápade Nemecka silné lejaky komplikovali dopravu. V Ehlingene musela byť dočasne uzavretá hlavnej cesty. Pravdepodobne blesky zapálili dve stodoly v Wittighausenu.

Šťastie v nešťastí mala skupina horských turistov, keď blesk u Berchtesgadene zasiahol lano na turistickej stezke. S výbojom prišlo do styku 15 ľudí vrátane desaťročného chlapca, a 13 z nich muselo byť ošetrených v nemocnici. Ku skupine podľa agentúry DPA patrili aj vojaci z Holandska.

Mohutné búrky sú hlásené aj z Rakúska. Napríklad Gmünd, ležiaci pri rakúsko-českej hranici, hlási aj krúpy a nárazový vietor, ktorý vyvracal stromy a strhol strechy z troch domov. Úlomky poletujúcej eternitovej dosky tam zasiahli do tváre ženu, ktorá sa pozerala z okna. Podľa agentúry APA utrpela rezné rany.

V Británii dnes znovu radili búrky, pri ktorých sa pod vodou ocitli cesty. Zrušené boli koncerty pod holým nebom. Dážď výrazne zasiahol aj do tréningu na Veľkú cenu formuly 1 v Silverstone. "Trochu si zaplávame," žartoval nemecký pilot F1 Timo Glock.

Británia má za sebou najdaždivejší zaznamenaný jún vôbec a úrady varujú, že v najbližších dňoch má byť riziko povodní doteraz najvyššie v tomto roku. Počasie dnes asi o hodinu oneskorilo návštevu princa Charlesa v Hebden Bridge, kde následník trónu hovoril so zástupcami obce a miestnymi obyvateľmi o odstraňovaní následkov záplav, ktoré oblasť sužovali pred dvoma týždňami.

Kvôli varovaniu pred búrkami bol zrušený hudobný festival MFEST, ktorý sa mal v sobotu uskutočniť v Leedse.

Viac o téme: ElektrinaDážďBúrkyLejakyNemeckoPoľskoBritániaEurópaVeľká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu