Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Otvorenie španielskych behov s býkmi prilákalo desaťtisíce fanúšikov

Prvý z ôsmich behov sa uskutoční v sobotu ráno Zobraziť galériu (6)
Prvý z ôsmich behov sa uskutoční v sobotu ráno (Zdroj: SITA)

PAMPLONA - Desaťtisíce Španielov a zahraničných turistov sa dnes zišli na otvorení tradičného festivalu v centre Pamplony, ktorého hlavným lákadlom sú kontroverzné behy s býkmi po uliciach mesta.

Organizátori deväťdňového festivalu San Fermín na počesť mestského patróna Pamplony sa v dôsledku ekonomickej krízy musia uspokojiť so zníženým rozpočtom 2,4 milióna eur, čo je o osem percent menej než vlani.

Napriek tomu by však tohtoročné slávnosti mohli do tohto 200-tisícového historického mesta na severe Španielska prilákať až skoro milión návštevníkov. Väčšina zahraničných turistov každý rok prichádza z Nového Zélandu, Austrálie, Francúzska a USA.

Mnohí z nich sa podľa očakávaní zúčastnia na adrenalínových behoch s býkmi po krivolakých uličkách historického centra Pamplony. Prvý z ôsmich behov, ktoré každoročne priťahujú veľkú pozornosť médií a vyvolávajú ostrú kritiku ochrancov zvierat, sa uskutoční v sobotu ráno.

Festival, ktorý preslávil svojou novelou Slnko aj vychádza (1926) spisovateľ Ernest Hemingway, sa datuje zo 16. storočia. Od roku 1924, keď sa začali robiť písomné záznamy, zahynulo pri behoch pred býkmi už 15 ľudí.

Poslednou tragédiou bola smrť mladého Španiela v roku 2009, ktorému rozzúrený býk preklal rohom krk. Účastníci sa proti býkom môžu brániť len zrolovanými novinami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu