Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Posledný tohtoročný beh s býkmi: Štyria zranení, celkovo však stovky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PAMPLONA - V severošpanielskej Pamplone sa dnes naposledy pustili tisícky odvážnych bežcov na nebezpečnú trasu, keď v uličkách starého mesta utekali pred nebezpečnými býkmi. Záverečný beh sa obišiel bez vážnych zranení účastníkov, zdravotníci museli ošetriť iba štyroch ľudí s pomliaždeninami a škrabancami.

Celkom sa ale tento rok v Pamplone zranili stovky účastníkov. Tradičná kratochvíľa, ktorá sa koná v rámci deväťdňových osláv svätého Fermina, do mesta každoročne priťahuje davy zvedavcov. Okrem miestnych prichádzajú aj desaťtisíce turistov z celého sveta, a z dvetisícového mesta sa tak na týždeň stáva miesto nepretržitých večierkov a zábav.

Dnešný ôsmy a posledný beh s býkmi bol veľmi rýchly. Trasu dlhú 849 metrov zvládli účastníci naháňaní zvieratami prekonať za dve a pol minúty, zvyčajne pritom beh trvá cez tri minúty. Oslavy svätého Fermina definitívne skončia dnes o polnoci spoločným spevom piesne Pobre de Moji.

Tradícia behov siaha do 16. storočia a rozvinula sa z pôvodne obyčajného presúvania býkov do arén pred konaním večerných koridov. Medzi bežcami (mozos) je každoročne zranených asi 200 až 300 ľudí, z toho asi tri percentá vážne. Od roku 1911, kedy sa začali viesť oficiálne záznamy, prišlo pri behoch 15 ľudí o život. Naposledy zomrel bežec v roku 2009.

Vlani sa do behov s býkmi zapojilo celkom cez 20.000 milovníkov adrenalínu. Väčšinou sa jednalo o mužov vo veku od 18 do 35 rokov. Takmer polovica z nich bola podľa pamplonskej radnice zo zahraničia, predovšetkým z USA, z Austrálie a z Británie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu