Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Deň nezávislosti v duchu predkov: Kvôli búrkam sú mnohí Američania bez elektriny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Milióny Američanov si dnes naplánovali slávnostné sprievody a účasť na ohňostrojoch pri príležitosti amerického štátneho sviatku - Dňa nezávislosti.

Kvôli výpadkom elektriny, spôsobenými silnými búrkami pred piatimi dňami, boli mnohí obyvatelia USA nútení oslavovať tak ako zakladatelia Spojených štátov - bez elektriny.

Vyše milióna odberateľov elektriny bolo ešte počas dnešného dňa bez prúdu - v pásme od Indiany po Virgíniu. Tisíce pracovníkov dodávateľských spoločností nastúpilo kvôli opravám do práce.

Na väčšine územia Spojených štátov meteorológovia predpovedali horúčavy, pričom v mnohých búrkami postihnutých oblastiach by teploty mali vystúpiť na 32-38 stupňov Celzia. Kvôli horúčavám, znásobenými suchom, zrušili každoročné ohňostroje v množstve miest a mestečiek v západnej časti USA. Viaceré oblasti sa ešte nespamätali zo smrtiacich požiarov, ktoré vyhnali desaťtisíce ľudí zo svojich domovov.

V rodinnom dome v New Hampshire došlo v noci nadnes k tragédii, keď zrejme nešťastnou náhodou vybuchli svetlice na verande pri zadnom vchode. Zranenia utrpelo deväť osôb, vrátane dvoch malých detí, ktoré boli v ohrození života. Na viacerých miestach krajiny ale tradičné, programovo bohaté oslavy nechystali. Z ekonomických dôvodov niektoré komunity zrušili ohňostroje, alebo i celý program.

V malej dedinke Narrowsburg v americkom štáte New York však nebude ohňostroj kvôli ozajstnému symbolu americkej nezávislosti - orliakovi bielohlavému. Miestni hasiči zrušili plánovaný ohňostroj po tom, ako ich federálna správa na ochranu voľne žijúcich živočíchov varovala pred mimoriadne vysokými pokutami. Dokonca organizátorom hrozilo väzenie, ak by tamojším orliakom nejako ublížili.

Orliak bielohlavý, ktorý je americkým národným symbolom, sa ocitol na pokraji vyhynutia, kým americká vláda v roku 1972 nezakázala pesticíd DDT. Tento druh vtákov sa potom dostal pod federálnu ochranu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu