Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Telo Jasira Arafata budú exhumovať pre podozrenie z otravy polóniom

Jasir Arafat
Jasir Arafat (Zdroj: SITA)

RAMALLÁH - Palestínska samospráva súhlasí s exhumáciou tela bývalého palestínskeho vodcu Jasira Arafata, aby sa vyjasnila príčina jeho smrti.

Irikát agentúre AFP povedal, že by mala vzniknúť komisia podobná tej, ktorá bola vytvorená na vyšetrenie smrti bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího, ktorý zahynul pri atentáte.

Švajčiarsky ústav radiačnej fyziky v Lausanne, ktorý preskúmal biologické vzorky odobraté z Arafatových osobných vecí, v nich podľa programu Al-Džazíry zistil "abnormálne množstvo polónia". Podľa riaditeľa laboratória Françoise Bochuda je táto "rádioaktívna látka prístupná iba ľuďom, ktorí sa zaujímajú o jadrové zbrane alebo ich vyrábajú".

Šéf švajčiarskeho ústavu odporučil, aby sa uskutočnila exhumácia Arafatovho tela. "To nám umožní získať vzorku, ktorá by musela obsahovať veľkú koncentráciu polónia, ak bol otrávený," povedal Bochud.

Arafatove osobné veci mala k dispozícii jeho vdova Suha, ktorá ich prevzala od francúzskej vojenskej nemocnice Percy na juhu Paríža, kde bývalý palestínsky vodca v novembri 2004 zomrel, a poskytla švajčiarskym výskumníkom.

Na základe ich záveru sa Suha rozhodla požiadať palestínske vedenie, aby nechalo exhumovať telo zosnulého, ktorý je pochovaný v Ramalláhu. "Nemáme veľa času, pretože stopy po prítomnosti polónia postupne mizne," povedala podľa serveru francúzskeho denníka Le Figaro Suha.

Vdova si vlani počas výročia Arafatovej smrti sťažovala, že jej muž zomrel a tajomstvo svojej smrti si odniesol do hrobu. Podľa oficiálnej lekárskej správy bol príčinou smrti rozpad červených krviniek. Príčina tohto rozpadu ale udaná nebola.

"Správa sa nezmieňuje o prítomnosti jedu, ktorý by spôsobil jeho smrť. A ja neviem, či niekto vie niečo, čo mne známe nie je," povedala Suha agentúre AFP.

"Potvrdzujeme naše presvedčenie, že zodpovednosť za otravu bývalého prezidenta Jasira Arafata nesie Izrael. Ale priznávame, že nie sme schopní prísť na definitívnu odpoveď," povedal Násir Kidva, Arafatov synovec a člen vedenia jeho organizácie Fatah.

Arafat zomrel 11. novembra 2004 vo veku 75 rokov vo vojenskej nemocnici Percy po dvojtýždňovej hospitalizácii. Podľa AFP nebola vykonaná jeho pitva.

Na otravu polóniom zomrel v roku 2006 v Londýne bývalý agent ruskej tajnej služby Alexander Litvinenko. Ten krátko pred smrťou obvinil zo svojej vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu