Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Telo Jásira Arafata v novembri exhumujú

Jásir Arafat
Jásir Arafat (Zdroj: SITA)

RAMALLÁH/PARÍŽ - Francúzski kriminalisti chcú exhumovať telo bývalého palestínskeho prezidenta Jásira Arafata, aby sa pokúsili zistiť príčinu jeho smrti. Ako dnes oznámili francúzske úrady, exhumácia by sa mala uskutočniť v novembri, presný termín zatiaľ nie je známy.

Palestínske úrady túto informáciu potvrdili s tým, že do mesta Ramalláh na Západnom brehu približne v rovnakom čase pricestujú aj nezávislí vyšetrovatelia zo Švajčiarska.

Podnet na preskúmanie okolností a príčin smrti Jásira Arafata prišiel po tom, ako švajčiarske laboratórium v odeve, ktorý mu patril, našli stopy po rádioaktívnom izotope polónia-210. Na základe toho sa znova objavili dohady, že Arafat mohol v novembri 2004 zomrieť na následky otravy.

Ako sa uvádzalo v tom čase, bezprostrednou príčinou Arafatovej smrti bola mŕtvica, ale príčina jeho zlého zdravotného stavu v posledných týždňoch života doteraz nebola objasnená.

O prešetrenie okolností Arafatovej smrti požiadala francúzske úrady aj vdova Suha Arafatová, ktorá koncom júla podala v Paríži žalobu pre podozrenie z vraždy jej manžela. Jej podozrenie sa tiež opiera o závery švajčiarskeho laboratória.

Arafata previezli na liečenie do Paríža 29. októbra 2004.  Začiatkom novembra sa jeho stav prudko zhoršil, objavili sa dokonca správy, že zomrel, čo jeho ošetrujúci lekári dementovali. Arafat bol vtedy v podstate v stave klinickej smrti, v hlbokej kóme a napojený na prístroje. V súvislosti s tým sa objavili špekulácie, že ho lekári držali pri živote, aby si Palestínčania zvykli na myšlienku, že zomiera. Arafat zomrel 11. novembra skoro ráno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu