Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Svet sa čoskoro dozvie pravdu o otrávení: Arafatovo telo v utorok exhumujú

Jasir Arafat
Jasir Arafat (Zdroj: SITA)

RAMALLÁH - Palestínske úrady oznámili, že pozostatky bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata budú exhumované v utorok. Odborníci chcú preveriť, či bol Arafat otrávený.

Exhumácia prvého prezidenta Palestínskej autonómie (od roku 1996) je podľa bežných  ľudí úplne zbytočná. "V Palestíne aj tak všetci veria, že Arafata otrávili Izraelčania, tak prečo ho ťahať z hrobu," povedala reportérovi idnes.cz  palestínska novinárka Dina, ktorá si neželala uviesť priezvisko.

Izraelčania akúkoľvek vinu na smrti Arafata, ktorý predsedal viac ako 35 rokov Organizácii pre oslobodenie Palestíny, odmietajú. Je však jasné, že súčasná rozjatrená doba medzi židovským štátom a palestínskym Pásmom Gazy len prispieva k rôznym, častokrát až nadsadeným teóriám. Jedno je však už isté, Arafatove pozostatky budú vynesené na povrch v utorok. Oznámili to palestínske úrady v sobotu,  v sále preplnenej novinármi.

Odkrývanie hrobu bývalého palestínskeho vodcu trvá už skoro mesiac, Arafat bol totiž pochovaný v masívnej hrobke z kameňa a betónu. Stalo sa tak v novembri 2004 a už vtedy mali mnohí pochybnosti o skutočných príčinách skonu jedného zo sporných nositeľov Nobelovej ceny za mier. Dohady vyvrcholili v auguste tohto roka, keď panarabská televízna stanica Al-Džazíra informovala, že švajčiarski vedci, ktorých si najal štáb dokumentaristov, objavili v Arafatových osobných veciach rádioaktívne polónium.

Vdova po Arafatovi, ktorý zomrel vo veku 75 rokov, najskôr exhumáciu odmietala. Po tejto reportáži však začala tlačiť na palestínske úrady, aby "dovolili odhaliť pravdu" a exhumáciu povolili. Bežným Palestínčanom sa ale tento nápad vôbec nepáči a exhumáciu považujú za zneuctenie Arafata. Neuspokojuje ich ani oznámenie úradov, že Arafat bude pochovaný ešte ten istý deň so všetkými poctami.

Odobraté vzorky majú skúmať francúzski, švajčiarski a ruskí vedci. Prítomnosť Rusov Palestína vysvetľuje dlhoročnými dobrými vzťahmi, ktoré vládnu medzi Moskvou a Palestínskou samosprávou. Experti vzorky preskúmajú nezávisle na sebe vo svojich krajinách. Testy budú zamerané tak na polónium, ako aj na ďalšie smrtiace látky.

Podľa oficiálnej lekárskej správy bol príčinou Arafatovej smrti rozpad červených krviniek a následné rozsiahle krvácanie do mozgu. Príčina rozpadu krviniek ale uvedená nebola a telo nebolo podrobené pitve. V minulosti sa už niekoľko oslovených odborníkov vyjadrilo, že je nepravdepodobné, aby Arafata otrávili.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu