Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Únoscovia lietadla, ktorých premohla posádka, sú mŕtvi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Dvaja muži, ktorí sa v piatok pokúsili o únos lietadla na západe Číny, sú mŕtvi.

Podľa čínskych médií obaja podľahli v nemocnici zraneniam, ktoré podľa úradov utrpeli pri zápase s pasažiermi. Polícia zadržala celkovo šesť mužov ujgurskej národnosti, ktorí sa o únos pokúsili tesne po štarte lietadla z mesta Cho-tchan v provincii Sin-ťiang. Stroj spoločnosti Tianjin Airlines s 92 cestujúcimi smeroval do regionálneho hlavného mesta Urumči. Pasažieri a posádka únosu zabránili, pri bitke boli okrem páchateľov zranení aj štyria členovia posádky. Ujgurská ľudskoprávna skupina Svetový ujgurský kongres uviedla, že nešlo o pokus o únos lietadla, ale o vyhrotenie sporu o miesto.

Štátny denník Global Times informoval, že v nemocnici sú aj ďalší dvaja zranení útočníci. Zadržaní Ujguri sú podľa denníka vo veku od 20 do 36 rokov a všetci pochádzajú z mesta Kašgar. Do lietadla sa im údajne podarilo prepašovať aj výbušniny, úrady však túto informáciu nepotvrdili.

V autonómnej oblasti Sin-ťiang dochádza často k zrážkam medzi bezpečnostnými silami a menšinou moslimských Ujgurov, ktorí sa sťažujú na útlak v oblasti kultúry i náboženstva. Vláda v Pekingu sa bráni, že do zvýšenia životnej úrovne v nepokojnej provincii investovala nemalé prostriedky a tvrdí, že krajina čelí zo strany radikálnych moslimských skupín v regióne organizovanej teroristickej hrozbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu