Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chorvátskeho vicepremiéra odsúdili za nedbalostnú dopravnú nehodu

Radimir Čačič
Radimir Čačič (Zdroj: Facebook)

BUDAPEŠŤ - Na 22 mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na tri roky odsúdili dnes v maďarskom Kaposvári prvého podpredsedu chorvátskej vlády Radimira Čačiča. Politik 8. januára 2010 spôsobil na maďarskom diaľničnom úseku M7 z nedbalosti vážnu dopravnú nehodu, ktorej dvaja nevinní aktéri zomreli na následky zranení.

V predvečer vynesenia rozsudku chorvátsky premiér Zoran Milanovič z Bruselu do Budapešti odkázal, že Chorvátsko rešpektuje rozhodnutia maďarskej justície, čo však neplatí naopak. Milanovič v súvislosti s nehodou, pri ktorej Čačič vo veľkej rýchlosti narazil do automobilu s maďarským registračným číslom idúceho rovnakým smerom, ubezpečil o tom, že prvostupňový rozsudok maďarskej justície budú v Záhrebe rešpektovať.

Pripomenul však, že chorvátska prokuratúra požiadala maďarskú stranu o právnu pomoc kvôli výsluchu generálneho riaditeľa koncernu MOL Zsolta Hernádiho v istej korupčnej kauze. Maďarská prokuratúra túto pomoc však odmietla poskytnúť. Podľa dostupných informácií z Budapešti tamojšia prokuratúra vlani popri iných osobách vypočula kvôli údajnej korupcii aj šéfa MOLu.

Hernádiho v Chorvátsku podozrievajú z úplatku vo výške desiatich miliónov eur, ktoré mal odovzdať niekdajšiemu premiérovi krajiny Ivovi Sanaderovi s cieľom získať rozhodujúce slovo v chorvátskej ropnej firme INA. Milanovič tak odkázal do Maďarska, že Záhreb preukáže podstatne viac úcty, a zdôraznil, že to je právny štát. "Pozrime sa, kto rešpektuje právo a pravdu, a kto o nich iba rád hovorí," vyhlásil predseda chorvátskej vlády. Maďarská generálna prokuratúra vyjadrenia chorvátskeho premiéra nemieni komentovať, uviedol dnes pre tlačovú agentúru MTI hovorca Gábor Széplaki-Nagy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu