Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Príčina českej tragédie v Chorvátsku odhalená: Za nehodu môže vodič!

Obrovská tragédia na chorvátskej diaľnici
Obrovská tragédia na chorvátskej diaľnici (Zdroj: vecernji.hr)

ZÁHREB - Vyšetrovanie tragickej havárie českého autobusu v Chorvátsku, pri ktorej v sobotu zahynulo až osem ľudí, dospelo k prvému záveru. Podľa chorvátskych vyšetrovateľov je na vine vodič autobusu, ktorý zrejme za volantom zaspal!

Predbežnú príčinu havárie, ktorou by malo byť zlyhanie ľudského faktora, potvrdili aj Švajčiari, ktorí išli v aute za autobusom plným českých dovolenkárov. Zrážke sa vyhli len o vlások a zrejme tak zabránili ďalšej tragédii.

Jednu z verzií, že vodič stratil kontrolu nad vozidlom, potvrdil chorvátskemu serveru 24sata.hr štátny zástupca Zdravko Car. To, či šofér autobusu zaspal za volantom, potvrdiť nechcel. Avšak nasvedčuje tomu fakt, že na ceste neboli vidieť žiadne brzdné dráhy. Prvý záver z tragickej nehody potvrdí až ďalšie vyšetrovanie.

Počet obetí hroznej havárie na chorvátskej diaľnici mohol byť zrejme oveľa vyšší. Vďaka záchranárom, ktorý na miesto dorazilo do šiestich minút, sa však podarilo zachrániť väčšinu cestujúcich. Chorvátski záchranári na krvavú scénu radi nespomínajú. Po príchode na miesto sa im naskytol otrasný pohľad na mŕtve telá aj desiatky zranených cestujúcich ležiacich na asfalte.

„Keď sa zmienili o autobuse, vedel som, že pôjde o veľkú katastrofu,“ povedal jeden zo zasahujúcich záchranárov. Na miesto boli povolané všetky dostupné záchranárske tímy aj vrtuľník. Českí lekári aj policajti si po tragédii nevedia vynachváliť pohotovú reakciu a dobrú koordináciu chorvátskych záchranárov.

Autobus, v ktorom sa viezlo na dovolenku 49 pasažierov, patril brnianskej cestovnej kancelárii Atlas Adria. Osem Čechov zomrelo a 44 utrpelo zranenia. V nedeľu večer 24 z nich letecky transportovali do ČR. Väčšina cestujúcich bola z Brna a okolia, niektorí boli z Prahy. Mierili na Makarskú riviéru do letoviska Baška voda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu