Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Annan navrhuje vytvorenie dočasnej vlády za účasti oboch strán

Kofi Annan
Kofi Annan (Zdroj: SITA)

DAMASK - Osobitný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu Kofi Annan navrhol vytvorenie prechodnej vlády v Sýrii, ktorej súčasťou by boli obe strany konfliktu. O novom Annanovom pláne informovali vo štvrtok nemenovaní diplomati.

Z účasti na vláde by boli vylúčené osoby, ktoré "by mohli ohroziť prechod k demokracii a zmierenie". Podľa diplomatov západné mocnosti nový Annanov projekt podporujú, proti sa zatiaľ nepostavilo ani Rusko. Plán bude jednou z hlavných tém sobotňajšieho stretnutia ministrov zahraničných vecí v Ženeve, ktoré zahŕňa všetkých päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a ďalších kľúčových regionálnych hráčov vrátane Turecka, Kataru, Iraku a Kuvajtu.

"Text Annanovho plánu naznačuje, že (prezident Baššár) al-Asad bude z vlády vylúčený, no vylúčení budú aj viacerí opoziční predstavitelia," povedal jeden z diplomatov. "To, že Rusko prijíma tento plán, môže naznačovať, že je ochotné al-Asada nechať odísť," dodal. Rusko je najväčším obrancom Sýrie na diplomatickom poli a ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN doteraz zablokovalo všetky pokusy Západu a arabských krajín prinútiť al-Asada, aby odstúpil.

Odhaduje sa, že sýrsky konflikt si od marca minulého roku vyžiadal už najmenej 15 800 obetí na životoch. V posledných týždňoch sa sýrsky konflikt rapídne zintenzívnil napriek tomu, že obe strany ešte v apríli pristúpili na Annanov mierový plán, ktorého súčasťou bolo okamžité prímerie. Odvtedy však prišlo o život už takmer 5000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu