Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hague: Rozhovory o Sýrii budú veľmi náročné

William Hague
William Hague (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Britský minister zahraničných vecí William Hague vyzval Rusko a Činu, aby sa na dnešných krízových rokovaniach dohodli so západnými veľmocami na pláne politického riešenia konfliktu v Sýrii. Pripustil však, že rozhovory budú veľmi náročné.

"Medzinárodné spoločenstvo má príležitosť, aby bolo oveľa silnejšie a konalo dôraznejšie. To však môžeme urobiť len so súhlasom Ruska a Číny," povedal Hague novinárom pri príchode na rozhovory na pôde OSN v Ženeve. Na stretnutí zvolanom medzinárodným vyslancom pre Sýriu Kofim Annanom sa zúčastňujú šéfovia diplomacií západných veľmocí a arabských krajín v snahe dohodnúť sa na spoločnej stratégii ukončenia 16-mesačného konfliktu v krajine. Rozhovory však môžu stroskotať na rozporoch ohľadom osudu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

"Vždy sme zastávali názor, že stabilná budúcnosť Sýrie, stabilný politický proces znamená, že Asad sa vzdá moci v rámci dohody o procese prechodu," uviedol Hague. Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová viedla v piatok večer v Petrohrade rozhovory s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, nezhody sa im však nepodarilo prekonať.

Rusko, hlavný spojenec Asada, zdôrazňuje, že plán transformácie nesmie byť Sýrii zahraničnými veľmocami vnútený. "Je absolútne nevyhnutné, aby sa násilie zastavilo a aby sa mohla začať politická zmena. Kofi Annan predložil rozumné návrhy a ja dúfam, že budú podporené. To je podstatou dnešných rozhovorov," povedal pred schôdzkou francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu