Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prieskum pripisujúci Obamovi 13-percentný náskok prekvapil

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Po týždňoch prieskumov ukazujúcich takmer vyrovnanú podporu oboch hlavných kandidátov v prezidentských voľbách v USA vyvolal v stredu pozornosť prieskum, ktorý prezidentovi Barackovi Obamovi pripísal 13-percentný náskok pred jeho republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym.

Z prieskumu pre mediálnu spoločnosť Bloomberg vyplynulo, že medzi voličmi, ktorí sa na voľbách pravdepodobne zúčastnia, vedie Obama pred Romneym s náskokom 53 percent k 40 percentám. Spoločnosť Bloomberg pripustila, že výsledky jej prieskumu sa výrazne odlišujú od iných nedávnych prieskumov, ukazujúcich nerozhodné výsledky alebo len niekoľkopercentný rozdiel medzi oboma kandidátmi. Priemer z prieskumov zostavený webovou stránkou RealClearPolitics.com hovorí o náskoku Obamu o 2,2 percenta.

Obamov volebný tím, pre ktorý by bol jasný náskok demokratického prezidenta dobrou správou po jeho dobiehaní Romneym v prieskumoch i získavaní financií na kampaň, novým výsledkom neverí. Naopak očakáva napätý súboj vzhľadom na tesné rozdelenie krajine medzi stúpencov demokratov a republikánov. Prieskum Bloomberg pripísal Obamovi nízku podporu, pokiaľ ide o postup v oblasti ekonomiky a deficitu. Podľa šiestich z desiatich respondentov je krajina na nesprávnej ceste. Len 39 percent opýtaných však vníma Romneyho priaznivo a až 48 percent nepriaznivo, čo podľa Bloomberg môže odrážať jeho postoje vyjadrené počas tvrdého súboja o republikánsku nomináciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu