Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nezávislí voliči: Obama nepomáha vytvárať pracovné miesta

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Po tom, ako americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney vo svojich vystúpeniach vo štvrtok predstavili svoje vízie pre americkú ekonomiku, väčšina nezávislých voličov povedala, že Obamova politika nepomáha Američanom získať zamestnanie. Ukázal to v piatok prieskum, ktorý pre agentúru Reuters uskutočnil online inštitút Ipsos.

Päťdesiatdva percent nezávislých voličov súhlasilo s tým, že prezident neprispel k vytvoreniu nových pracovných miest v USA, čo je hlavný argument predvolebnej kampane republikána Romneyho.

Zdá sa, že Obama má problém presvedčiť aj niektorých členov vlastnej strany, že jeho vláda robí čo môže pre zamestnanosť, S tvrdením, že nebol dobrý pri vytváraní pracovných miest, súhlasilo 29 percent demokratov.

Podľa Chrisa Jacksona z Ipsosu, ktorý prieskum robil, si Obamov tím bude robiť ťažkú hlavu z počtu nezávislých, ktorí súhlasia s tým, že politika uplatňovaná prezidentom sťažila vytváranie pracovných príležitostí. "Kľúčové je presvedčiť ich, že veci, ktoré urobil, pomohli ekonomike alebo celkom istotne situáciu nezhoršili," povedal.

Bývalý Massachusettský guvernér Romney argumentuje, že Obamova reforma zdravotnej starostlivosti poškodila ekonomiku a tento názor v súčasnosti zdieľa z registrovaných voličov 57 percent ľudí, za dobrú pre ekonomiku reformu považuje iba 43 percent ľudí.

Súčasne však Obamovova výzva na ekonomiku, ktorá dá každému spravodlivú šancu, ako povedal vo štvrtok v Ohiu, získala širokú podporu. S touto víziou súhlasilo 84 percent demokratov a 66 percent republikánov.

Podľa Jacksona Obama používa jazyk, ktorý ľudí zjednocuje. "Američania v oboch táboroch si myslia, že férovosť je dôležitá." Online prieskum zistil, že sa Američania rozchádzajú aj v názore na správny kurz vlády - 51 percent respondentov uviedlo, že podporuje výrazné škrty vládnych výdavkov a 49 percent sa naopak domnieva, že zvýšenie výdavkov do infraštruktúry by pomohlo ekonomike.

Podobne rozpoltená je spoločnosť v otázke štátnej regulácie priemyslu, 49 percent opýtaných sa domnieva, že ju treba obmedziť, zatiaľ čo 51 percent ju považuje za potrebnú na ochranu spotrebiteľov. Takmer dve tretiny respondentov uviedli, že ekonomika alebo zamestnanosť zostávajú najväčšou výzvou, ktorej čelia USA. Prieskum sa uskutočnil v dňoch 14. až 15. júna na vzorke 1006 ľudí. Z nich bolo 766 registrovaných voličov - 446 demokratov, 335 republikánov a 110 nezávislých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu