Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Assange vyzval Obamu, nech zastaví hon na čarodejnice

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zakladateľ projektu WikiLeaks Julian Assange v nedeľu apeloval priamo na amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorého vyzval na zastavenie "honu na čarodejnice" v súvislosti s jeho prípadom.

Štyridsaťjedenročný Austrálčan tak urobil počas prejavu, ktorý predniesol z balkóna ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. "Žiadam prezidenta Obamu, aby urobil správnu vec. Spojené štáty musia zastaviť svoj hon na čarodejnice namierený proti WikiLeaks," vyhlásil Assange, ktorý na ambasáde strávil už dva mesiace.

Vo svojom prejave okrem podporovateľov WikiLeaks poďakoval aj osobne ekvádorskému prezidentovi Rafaelovi Correovi za to, že mu udelil politický azyl. Tento Correov krok pritom Assange označil za gesto "guráže". Priestor v okolí ekvádorského veľvyslanectva po celý čas strážila britská polícia, ktorá bola pripravená Assangea zatknúť v prípade, že opustí areál ambasády.

Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku. Aktivista pochádzajúci z Austrálie však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom Spojených štátov, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie. Od 19. júna sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako Londýn, Štokholm i Washington odmietli zaručiť, že Assangea Švédi nevydajú Američanom, Ekvádor oznámil, že prominentnému aktivistovi udelí politický azyl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu