Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Briti hrozia, že si prídu po Assangea na ekvádorskú ambasádu

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

QUITO/LONDÝN - Diplomatický spor okolo zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea v stredu eskaloval, keď Británia pohrozila raziou na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, pokiaľ ho Quito nevydá dobrovoľne.

Assange sa na veľvyslanectve ukrýva už dva mesiace. Ekvádorská vláda Británii odkázala, že takúto akciu by považovala za "nepriateľský a netolerovateľný čin" ako aj narušenie svojej suverenity.

"Na základe britských zákonov ich môžeme týždeň vopred upozorniť a následne vstúpiť na pozemok, pričom ambasáda už nebude dlhšie diplomaticky chránená," uviedol hovorca britského ministerstva zahraničia. Dodal však, že takéto rozhodnutie dosiaľ nepadlo a stále uprednostňujú diplomaticky prijateľné riešenie. Quito reagovalo na hrozby podráždene a uviedlo, že rozhodnutie týkajúce sa možného udelenia azylu Assangeovi oznámi vo štvrtok. "Chceme, aby bolo jasné, že nie sme britskou kolóniou. Koloniálne časy sú preč," uviedol v podráždenom stanovisku ekvádorský minister zahraničia Ricardo Patino po stretnutí s prezidentom Rafaelom Correom.

Assangeho útek na ekvádorské veľvyslanectvo 19. júna je jeho posledným pokusom vyhnúť sa vyhosteniu do Švédska, kde čelí obvineniam zo sexuálneho zneužitia. Situácia by mohla vyvolať napätie medzi vládou Correu a USA, ktoré Assangea obviňujú z poškodenia ich zahraničných vzťahov. Spravodajský portál britského denníka Guardian v utorok s odvolaním sa nemenovaný zdroj napísal, že Ekvádor sa napokon rozhodol udeliť Assangeovi azyl.

Najvyšší britský súd koncom mája povolil vydanie Assangea do Švédska. Zakladateľ WikiLeaks proti vydaniu protestuje, keďže pochybuje o objektívnosti tamojších orgánov. Tie totiž podľa neho konajú pod tlakom USA a samotné obvinenia zo sexuálneho zneužitia sú podľa neho vymyslené. Assange sa obáva, že mu po následnom vydaní do Spojených štátov hrozí nespravodlivý proces. Američania sa mu údajne chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov ich diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu