Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Konflikt v Sýrii prekračuje hranice: Rusi pripravujú vylodenie!

V sýrskych uliciach sa neustále bojuje
V sýrskych uliciach sa neustále bojuje (Zdroj: SITA)

MOSKVA/BEJRÚT - Ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaného dôstojníka vojnového námorníctva oznámila, že sa Rusko chystá vyslať do Sýrie dve vojnové plavidlá. Dátum, kedy by mali lode vyplávať, muž neuviedol.

Do sýrskeho Tartúsu by sa mal podľa zdroja prepraviť nespresnený počet príslušníkov námornej pechoty na ochranu Rusov v Sýrii a prípadnú evakuáciu vybavenia ruskej základne.

Sýrsky Tartús je ​​jedinou ruskou námornou základňou mimo územia bývalého Sovietskeho zväzu s ruským personálom. Väčšinou ide o ruských vojenských poradcov, ktorí školia Sýrčanov v používaní ruských zbraní.

Rusi chceli do Sýrie prepraviť vrtuľníky

Loď, ktorá podľa predpokladov viezla do Sýrie bojové vrtuľníky, zmenila kurz a "zrejme" smeruje späť do Ruska po tom, čo jej poisťovacia spoločnosť zrušila poistné krytie. Britským poslancom to povedal minister zahraničných vecí William Hague.

Standard Club, poisťovacia spoločnosť so sídlom v Británii, vo vyhlásení uviedla, že získala informácie, podľa ktorých loď MV Alaed - ktorá sa nachádzala pri brehoch Škótska - vezie muníciu určenú pre Sýriu, čo je porušením pravidiel pre uzavretie poistky.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová nedávno uviedla, že do Sýrie smerujú z Ruska útočné vrtuľníky, ktoré by mohli byť použité pri potláčaní protivládnych protestov. Nemá ísť pritom o nové, ale modernizované staršie stroje.

Rusko obvinenia USA odmieta a tvrdí, že Sýrii dodáva len zbrane obranného charakteru. Moskva však pripustila, že v Rusku vykonali vopred naplánované opravy helikoptér dodaných Damasku "pred mnohými rokmi" a že dodávka je plnením dávnejších kontraktov.

Rusko pod paľbou kritiky

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius povedal, že Rusi sú zapojení do rokovaní o príprave urovnania situácie po páde sýrskeho prezidenta Asada. "Rusi na jeho osobe dnes nelipnú, uvedomujú si, že je to tyran a vrah a že ak by sa k nemu upútali, oslabia sami seba. Záleží im ale na tom, kto príde na Asadovo miesto," povedal minister v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter. Je vraj potrebné zistiť, či to bude niekto z opozície, alebo niekto spätý so súčasným režimom, ale stojaci mimo špičky.

Túto informáciu ale veľmi rýchlo Rusko poprelo. Minister zahraničia Sergej Lavrov na tlačovej konferencii povedal, že "sa o ničom takom nerokuje a rokovať nebude. Je to v rozpore s naším názorom. Nezapájame sa do výmeny režimu ani prostredníctvom Bezpečnostnej rady, ani politickými intrigami," povedal Lavrov. Rusko tvrdí, že o svojom prezidentovi musia rozhodnúť Sýrčania sami.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu