Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podvod neskutočných rozmerov: Číňan "sfalšoval" americkú banku!

Lin Čchun-pching
Lin Čchun-pching (Zdroj: SITA)

PEKING - V súčasnej dobe už nikoho neprekvapia falošné čínske iPhony, pirátske čínske DVD či čínske napodobeniny luxusných kabeliek Louis Vuitton. Čínsky obchodník s ryžou Lin Čchun-pching (41) ale doviedol podvodné konanie na novú úroveň, keď si vymyslel kúpu neexistujúcej americkej banky, informovala agentúra AP.

Neznámy obchodník Lin sa stal slávnym v januári, keď čínske štátne médiá priniesli správu, že prevzal finančnú inštitúciu Atlantic Bank so sídlom v americkom štáte Delaware.

Vo svojom rodnom meste si za to Lin vyslúžil povýšenie do prestížnej politickej funkcie a štátne médiá označili jeho obchod za "legendárny". Podľa všetkého išlo ale len o "legendárny podvod". Nielenže čínsky ponikateľ Atlantic Bank v Delaware za 60 miliónov dolárov nekúpil - ona ani žiadna taká banka v tomto štáte nefungovala.

Lin bol podľa agentúry AP začiatkom júna zatknutý pre podozrenie z iného podvodu, ktorý sa k tomuto prípadu nevzťahuje, a bol donútený vzdať sa svojej politickej funkcie, ktorú získal v poradnom orgáne čínskej vlády.

Ohľadom Atlantic Bank čínskym novinárom nahovoril, že mu vyjednanie kúpy trvalo dva roky a že táto banka v roku 2008 ohlásila bankrot v dôsledku globálnej finančnej krízy. Podľa Lina mala banka 85-ročnú históriu a viedli ju židovskí finančníci, ktorí sú v Číne všeobecne uznávaní pre svoje mimoriadne obchodné schopnosti, napísala agentúra AP.

Linov príbeh bol zvlášť pôsobivý, pretože kúpy zahraničných podnikov sú v Číne veľmi cenené ako dôkaz rastúcej ekonomickej moci tejto krajiny. Linov počin bol považovaný za čínsky triumf a zároveň za symbol amerického úpadku.

Profil na webových stránkach Ľudového denníka (Žen-min ž'-pao), ktorý vydáva čínska komunistická strana, vyzdvihoval Lina ako inteligentného a pracovitého muža, ktorý si ako tínedžer zarábal predajom gombíkov a neskôr kúpil medenú a zlatú baňu v Ghane a investoval do obchodu s ryžou v Číne.

Lin povedal, že finančný ústav premenoval na USA New HSBC Federation Consortium. Názov budil úctu, pretože obsahoval meno svetového bankového gigantu HSBC Holdings so sídlom v Londýne. Lin tiež uviedol, že do banky už zákazníci vložili 40 miliónov dolárov a že ročný zisk by sa mohol pohybovať okolo piatich až šiestich miliónov dolárov.

Novinárom ale začali Linove tvrdenia vŕtať hlavou a nakoniec v marci vypátrali, že celý príbeh je falošný. Dotyčný sa priznal k tomu, že "preháňal" s cieľom zvýšiť svoje spoločenské postavenie a zabezpečiť si príležitosti v bankovom sektore pre budúcnosť. Nie je známe, že by sa podvodník vďaka svojim klamstvám nejako obohatil.

Zoznam falošných inštitúcií a zariadení odhalených v Číne je už pekne dlhý. Vlani bolo napríklad v meste Kchun-ming v juhozápadnej Číne objavených päť falošných obchodov firmy Apple, ktoré boli takmer presnou kópiou týchto slávnych obchodov s logom jablka. Začiatkom tohto mesiaca miestna tlač vo východnej provincii Šan-tung zistila existenciu falošnej univerzity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu