Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA pred voľbami zastavujú deportácie mladých prisťahovalcov

Janet Napolitano
Janet Napolitano (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty ukončia deportácie ilegálnych prisťahovalcov, ktorí prišli do krajiny ako deti a dajú im šancu získať pracovné povolenie.

Podľa novej vládnej politiky budú môcť takíto ľudia vo veku 16-30 rokov, ktorí žili v USA nepretržite najmenej päť rokov, ostať v krajine. Oznámila to dnes ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová. Plán, ktorý nadobúda účinnosť okamžite, by sa mal týkať až 800.000 osôb, informovala agentúra AP. Tento krok v roku prezidentských volieb je vnímaný ako snaha upokojiť obavy latinskoamerických obyvateľov USA. Občania hispánskeho pôvodu sú hlasnými kritikmi vládnej prisťahovaleckej politiky a vlaňajšieho rekordného počtu deportácií.

Prezident Barack Obama a jeho republikánsky súper Mitt Romney sa pred novembrovými voľbami snažia prilákať početných hispánskych voličov. Ministerka Napolitanová uviedla, že zákony o deportáciách nie sú určené na "slepé uplatňovanie bez zváženia okolností každého prípadu". "Rozvážnosť, ktorá je používaná v mnohých iných oblastiach, je v tomto prípade osobitne odôvodnená," dodala. Zmena politiky pritom podľa nej neposkytuje cestu k získaniu stáleho zákonného statusu alebo občianstva. Nejde teda o imunitu alebo amnestiu, konštatovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu